НОВИНИ

След репортаж на БНТ: Директорът на болницата в Исперих ще получи българско гражданство

репортаж бнт директорът болницата исперих получи българско гражданство
bnt avatar logo
от БНТ
14:28, 13.01.2021
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Директорът на Многопрофилната болница в Исперих д-р Абдулах Заргар е на път да получи българско гражданство. Процедурата вече е стартирала, потвърди за БНТ областният управител на Разград Гюнай Хюсмен.

БНТ единствена разказа историята на д-р Заргар от Иран. Той е засегнат от предстоящите през февруари промени в Закона за публичните предприятия, според които чужд гражданин не може да ги ръководи.

Хората в Исперих обаче инициираха подписка с настояване той да остане начело на здравното заведение, което при негово ръководство е спасено от закриване и вече едно от водещите в региона.

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен е разговорял за гражданството на медика с министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

"Д-р Заргар е мое откритие. Преди години го забелязах. Тогава работеше във Варна и настоях да помогне на болницата в Исперих. Резултатът е налице. Това е една от малкото болници в страната, която е на печалба и хората неслучайно го харесват и се застъпиха за него. Проф. д-р Ангелов също се ангажира да помогне с юрист от Министерството на здравеопазването. Д-р Заргар вече си е изкарал необходимото удостоверение за съдимост, предстои да пристигнат и сходни документи, че той е с чисто съдебно минало и в родината му Иран. След това д-р Заргар ще внесе отделно заявление за гражданство в Министерството на правосъдието и да плати необходимата такса", коментира още за БНТ Гюнай Хюсмен.

Комисия от правосъдното министерство ще разгледа документацията по случая и трябва да вземе решение по казуса, а указът за българско гражданство трябва да бъде издаден от президента Румен Радев.

Автор: Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма откъснати населени места, наводнени къщи и бедстващи хора в Пловдивско
Няма откъснати населени места, наводнени къщи и бедстващи хора в Пловдивско
Четирима футболисти се разделиха със Славия
Четирима футболисти се разделиха със Славия