НОВИНИ

Забавяне на ваксинацията в много европейски държави

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:15, 29.01.2021
Чете се за: 02:47 мин.
Европа
Слушай новината

Русия предлага на Евросъюза 100 милиона дози от ваксината си Спутник V през второто тримесечие. Количеството е достатъчно, за да бъдат ваксинирани 50 милиона европейци. Спутник V все още не е одобрена от Европейската агенция по лекарства. Русия подаде документи за това на 22 декември. Унгария стана първата страна членка на Европейския съюз, която одобри произведената в Китай ваксина Sinopharm срещу COVID-19.

Забавянето на доставките на ваксини вече предизвика проблеми с имунизационните програми в някои европейски държави. Заради недостиг на ваксини, в Париж и още два френски района спират поставянето на първата доза.

Париж. По план този ваксинационен център трябваше да отвори в понеделник. Но засега дейността му остава замразена.

"Подготвихме всичко за 72 часа. Трябваше да отворим на 1 февруари. Но властите ни казаха, че заради недостига на ваксини, няма как да започнем да работим", каза кметът на Ренси Жан-Мишел Женестие.

След скандала в началото на година за ниския брой ваксинирани Франция ускори имунизацията. Но сега се оказа, че доставките на ваксини падат с 25%. Имунизацията в Париж и други два френски региона продължава само с поставянето на втората доза на ваксината. Недостигът на препарата засяга хората над 75 години и здравните работници.

Опасенията в Испания са, че заради забавянето на имунизацията, третата вълна на COVID-19 трудно ще бъде овладяна. Заради недостига на ваксини Мадрид спря имунизацията. Поставя се само втората доза. Плановете на правителството са до юли 70 на сто от населението да бъде ваксинирано.

"Ситуацията е изключително неприятна. Испанците, европейските граждани бяха подготвени за ваксинацията, а сега няма ваксини", каза изследовател в ISGLOBAL Джефри Лазарус.

Португалия обяви, че удължава с два месеца първата фаза на ваксиниране - до април. Лисабон очаква да получи забавените доставки в средата на март.

В Германия също има недостиг на ваксини. Здравният министър обяви, че за страната предстоят 10 тежки седмици.

В световен мащаб - държавите, които са ваксинирали най-много голяма част от населението си са Израел, Обединените арабски емирства, Великобритания и Сърбия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тонове земна маса затвориха пътя към Елисейна в Искърското дефиле (ОБОБЩЕНИЕ)
Тонове земна маса затвориха пътя към Елисейна в Искърското дефиле (ОБОБЩЕНИЕ)
Борисов: Няма нито ден забавяне на ваксинациите
Борисов: Няма нито ден забавяне на ваксинациите