НОВИНИ

Борисов: Няма нито ден забавяне на ваксинациите

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:57, 29.01.2021 (обновена)
Чете се за: 05:02 мин.
У нас
Слушай новината

С промени във ваксинационния план ще се даде възможност на членовете на изборните администрации да се ваксинират в настоящата трета фаза. Това бе решено на работно съвещание при премиера Бойко Борисов днес. На него стана ясно, че България ще разполага с 18 милиона дози ваксини по всички договори, които Европейската комисия сключва с компаниите производители.

В третата фаза на ваксинационния план ще бъдат включени всички участници в изборния процес, включително членовете на секционните избирателни комисии, които ще бъдат изпратени за изборите в чужбина.

"Това са членовете на секционните избирателни комисии, на мобилните избирателни комисии, членовете на РИК, на ЦИК, да им дадем възможност при желание от тяхна страна да бъдат ваксинирани. Ще осигурим достатъчно количество от необходимите ваксини", каза здравният министър Костадин Ангелов.

Става дума за около 80 000 души, като програма минимум ще е целият състав на ЦИК.

"Ние разполагаме с 5 болници в различни точки на страната, така че можем много успешно да се включим в този процес", коментира проф. Венцислав Мутафчийски.

В третата фаза ще ваксинират всички членове на избирателни комисии

Премиерът Борисов подчерта, че броят на ваксините, които получаваме, както и тяхната цена, са договорени от ЕК, а гарант е Европейската агенция по лекарствата.

"Нито ден няма забавяне на ваксинациите. В момента, в който дойдат продуктите на различните компании, на следващия ден, спазвайки технологията, се поставят", заяви Борисов.

По сметките на премиера страната ни ще получи 18 млн. ваксини за 7 милиона население.

"Прозрачността на изборите е изключително важна и затова положете усилия не само ЦИК и членовете и, но и всички, които доброволно и безплатно желаят в секционните избирателни комисии да бъдат ваксинирани", заяви още Борисов.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че се търсят всички възможности изборният процес да бъде максимално прозрачен. Подчерта, че ние сме от малкото държави, в които всеки протокол от СИК е публично достъпен.

"Допълнително всеки, който проявява желание от международна организация до НПО в България, има право да участва като наблюдател в изборния процес. Колкото повече наблюдатели, толкова по-добре", каза вицепремиерът Томислав Дончев.

До момента външното ни министерство е получило съгласие от 33 държави за разкриване на избирателни секции.

"Вече сме подали искане за откриване на избирателните секции с точната дата на вота във всички държави, в които имаме посолства или акредитирани посланици", каза Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи.

И Захариева и Борисов обаче са на мнение, че заради пандемията и датата 4 април, когато е католическият Великден, гласуването в над две трети от европейските държави ще бъде затруднено.

"В тези държави членки, където се забранява влизането в тях, има вечерен час от 18.00 часа, повече от двама души не могат да се разхождат по улицата, във Великден организацията на изборните секции ще е изключително сложна. Съжалявам, че не е помислено за това, но..., допълни премиерът Борисов.

Наред с предвиденото вече финансиране за предпазни средства на членовете на избирателните комисии в чужбина премиерът поиска да се изпратят и всички необходими количества PCR и антигенни тестове, за да може максимално да се улесни процесът на гласуване зад граница.

Той отговори и на отвореното писмо на ресторантьорите днес, в което те искат от него точен отговор при какъв процент заболели ще бъдат отворени заведенията.

"С огромно разбиране се отнасяме и ние също искаме да отворим заведенията за хранене, но казахме от първи магазините в моловете, залите, културните мероприятия, учениците, и ако не се вдигне много нивото на заболелите тогава вече ще мислим и за заведенията за хранене", каза Борисов.

В момента всичко друго работи и заради майсторското по думите му управление на кризата имаме най-добрите резултати в Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Забавяне на ваксинацията в много европейски държави
Забавяне на ваксинацията в много европейски държави
10-дневна карантина за пристигащите у нас без отрицателен PCR тест
10-дневна карантина за пристигащите у нас без отрицателен PCR тест