НОВИНИ

В третата фаза ще ваксинират всички членове на избирателни комисии

bnt avatar logo
от БНТ
12:12, 29.01.2021
Чете се за: 06:07 мин.
У нас
Слушай новината

Ваксинационният план ще бъде изменен и в третата фаза ще бъдат включени всички участници в изборния процес – членовете на секционните избирателни комисии, на мобилните избирателни комисии, членовете на РИК, на ЦИК.

Това докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов в рамките на свиканото от премиера Бойко Борисов работно съвещание в Министерския съвет. Министър Ангелов се ангажира още в сряда да внесе необходимите изменения на правителственото заседание. Членовете на секционните избирателни комисии, които ще бъдат изпратени за изборите в чужбина, също ще бъдат ваксинирани.

"Експертите предлагат всички участници в изборния процес – това са членовете на секционните избирателни комисии, на мобилните избирателни комисии, членовете на РИК, на ЦИК, да им дадем възможност при желание от тяхна страна да бъдат ваксинирани. Ще осигурим достатъчно количество от необходимите ваксини и те ще бъдат ваксинирани“, заяви министър Ангелов.

Той добави, че по отношение на указанията за провеждане на изборния процес, протоколът е изготвен и продължава неговото експертно обсъждане.

"Амбицията ни е цялата изборна администрация, тези които желаят, да имат възможност да се ваксинират, става дума за над 80 000 души“, изтъкна вицепремиерът Томислав Дончев.

"В рамките на съществуващия Изборен кодекс, в сътрудничество с ЦИК, търсим допълнителни възможности изборният процес в България да бъде още по-прозрачен“, добави Дончев.

Той напомни, че от ЦИК до СИК представителство имат всички политически сили и това не са хора, които са част от държавната администрация. Също така в България всеки протокол от СИК е публично достъпен.

"Но търсим възможност в рамките на действащото законодателство да осигурим допълнителна прозрачност на изборния процес. Допълнително всеки, който проявява желание – от международна организация до НПО в България, има право да участва като наблюдател в изборния процес. Колкото повече наблюдатели, толкова по-добре“, категоричен беше Дончев и добави, че наличието на повече безпристрастни страни, които да следят изборния процес, ще бъде допълнителен аргумент, че изборите отразяват волята на народа.

"Прозрачността на изборите е изключително важна и затова положете усилия не само ЦИК и членовете и, но и всички, които доброволно и безплатно желаят в секционните избирателни комисии да бъдат ваксинирани“, изтъкна министър-председателят Борисов.

Вицепремиерът Захариева докладва, че до момента Министерството на външните работи е получило съгласие от 33 държави за разкриване на избирателни секции като част от тях са с голяма концентрация на българска общност. Захариева изтъкна, че се полагат всички необходими усилия и е в сила пълна мобилизация за осигуряването на процеса по гласуването в чужбина на българските граждани на предстоящите парламентарни избори. Вицепремиерът подчерта, че МВнР е в постоянен контакт и координация с членовете на ЦИК.

"Вече сме подали искане за откриване на избирателните секции с точната дата на вота във всички държави, в които имаме посолства или акредитирани посланици“, добави Захариева.

Тя подчерта, че се полагат усилия да не бъдат разкрити по-малко секции в сравнение с предходните избори.

"След разговори с Министерството на здравеопазването, сме предвидили финансиране и за предпазни средства на членовете на секционните избирателни секции в чужбина, за дезинфекция, а там, където се налага – и за паравани, защото някъде ще има изискване от съответната държава за плексигласови паравани“, каза още Захариева. Тя подчерта, че тъй като денят на вота е на 4 април, когато е католическият и протестантският Великден, това е предизвикало притеснения в МВнР заради допълнителни затруднения, до които може да се стигне предвид ограниченията заради COVID-19.

Министър Ангелов потвърди, че всички дози от ваксините, които са получени в България са поставени, като втората доза за завършване на имунизацията се пази и така се гарантира завършване на имунизацията.

"Броят на ваксините, които получаваме, както и тяхната цена са договорени от ЕК, а гарант е Европейската агенция за лекарствата. Нито ден няма забавяне на ваксинациите. Толкова колкото ни е изпратила ЕК, толкова са дошли в България“, заяви от своя страна премиерът Бойко Борисов.

Той напомни, че Народното събрание ратифицира искането ЕК за всички държави членки да проведе конкурсите, търговете и по квотен принцип да разпрати ваксините на страните.

Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов докладва, че България ще разполага с 18 милиона дози ваксини по всички договори, които Европейската комисия сключва с компаниите производители.

"До юни включително при положение, че пет от компаниите получат разрешение за употреба, това ще даде възможност на България да ваксинира до 2.5 милиона души от населението“, поясни Кирилов.

Днес се очаква и становището на Европейската комисия по отношение на употребата на третата ваксина – тази на Оксфорд, което ще позволи ускоряване на процеса на ваксинация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови мерки в Европа заради COVID-19
Нови мерки в Европа заради COVID-19
Везенков не игра при драмтична загуба на Олимпиакос от Барселона
Везенков не игра при драмтична загуба на Олимпиакос от Барселона