НОВИНИ

Защо се стигна до скандал с участника от РС Македония в "Евровизия"

bnt avatar logo
от БНТ
09:18, 18.03.2021
Чете се за: 04:20 мин.
Още
Слушай новината

Обществено недоволство в Република Северна Македония срещу представителя на страната в конкурса "Евровизия" Васил Гарванлиев, след като стана ясно, че той има и българско гражданство, а в клипа на песента му се видя пано с цветовете на българския трибагреник. От западната ни съседка заявиха, че ще преразгледат участието му в международния конкурс, а граждани организираха петиция за отстраняването му. Темата за скандала в "Денят започва" коментираха журналистите Елена Розберг и Александър Митев.

За мен това е едно театро без никакво основание, тъй като нещата са доста скалъпени и изглеждат неубедителни, просто повод да се развихри една пиар кампания, смята Елена Розберг. Тя обясни, че Васил Гарванлиев е оперен певец с много красив глас и изключителен диапазон.

Да си позволи една страна да се лиши от такъв голям талант, за мен има някакви странични подбуди, категорична е Розберг.

Тази петиция само за няколко часа събра около 16 000 гласа, обясни Александър Митев.

Македонските медии премълчаха факта, че арт инсталацията с цветовете на българския трибагреник е била наредена така от 5 години, тоест създаде се усещане, че тя е била подредена специално за клипа, допълни журналистът.

В интервюто в социалните мрежи изпълнителят казва, че има български паспорт и че баба му е от Струмица. Това интервю е било факт в мрежата от миналата година, преди той да бъде избран за участник в "Евровизия", каза още Елена Розберг.

Остава едно неприятно чувство след такова отношение към един артист и към конкурс като "Евровизия", който няма нищо общо с политиката, допълни тя.

Абсолютно безпредметно е унижението и цялата тази хейт кампания срещу изпълнителя. Аз съм сигурна, че той ще отиде на "Евровизия", тъй като вече се надигна вълна в негова защита, смята Розберг.

Според Александър Митев, въпреки че конкурсът е песенен, политиката влияе дори при гласуването, просто е неизменна част от него.

Представителят на РС Македония на "Евровизия": В музиката няма политика

Относно българското участие в "Евровизия" - песента на Виктория Георгиева и двамата журналисти смятат, че имаме една от най-силните песни, безпроблемно ще сме на финал.

Просто темата, лично според мен, е малко тежка, може би не е супер подходяща за конкурса, но аз съм сигурен, че ще се представим добре, коментира Александър Митев.

В момента има изявени два фаворита - Малта и Швейцария, като интересното е, че в Малта има българска връзка - певицата Дестъни преди години в София спечели детската "Евровизия", така че може да се каже, че кариерата й е тръгнала от България, коментира Розберг.

"Growing Up is Getting Old" на Виктория е песента, която ще представи България на "Евровизия 2021"

За песента на Виктория тя каза, че вече има въпроси защо е баладична.

Като музикален журналист мога да кажа, че това е един прекрасен контрапункт срещу песни като шведската и италианската, които са много силни представители и ако тя се падне между две такива песни, ще засияе като брилянт.

Виктория вече е любимка на "Евровизия" и общността, допълни Митев.

Вижте разговора с двамата журналисти във видеото

Гледайте още от темите в "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Милков: Зелените паспорти вероятно ще се наложат
Георги Милков: Зелените паспорти вероятно ще се наложат
"Политиката без маска" - новата рубрика в Youtube канала на БНТ разбива митове
"Политиката без маска" - новата рубрика в Youtube канала на БНТ разбива митове