НОВИНИ

Около 30 часа са били блокирани служителите в "Леденика". Пътят остава затворен

bnt avatar logo
от БНТ
08:14, 18.03.2021 (обновена)
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Повече от 30 часа в снежен капан във Врачанския Балкан. В тази ситуация се оказаха петима служители от Развлекателен парк "Леденика". Силните ветрове и снегонавявания образуваха преспи от около 3 м, което затрудни и снегопочистващите машини. До щастливата развръзка по евакуацията на хората се стигна след намесата на Гражданска защита.

Всичко започва на 16 март. Служителите в туристически парк "Леденика" отиват на работа с общинския автобус. Но около обяд хората забелязват усложняването на времето и разбират, че се намират в снежен капан.

В туристическия център си валеше сняг, но не знаехме каква е обстановката нагоре към пътя. Имахме, храна, вода. Всички бяхме спокойни, хладнокръвни и знаехме, че няма да останем там за повече от едно денонощие, разказва Петър Иванов - служител в парк "Леденика".

Около километър е проблемният участък по пътя за "Леденика". Там трасето е открито и навяванията са образували преспи около 3 м. Подобна ситуация се е случвало и преди, но само през нощта.

Ние се опитахме да изпратим автобуса по-рано да ги вземе, но на Трудовашката чешма имаше закъсали камиони и това забави с часове пристигането до пещерата. И така се разбрахме, че ще останат за нощта, като се надявахме на другата сутрин техниката ще може да пробие, обяснява Кирил Кирков, директор на общинско предприятие "Спорт и туризъм".

Така петимата работещи в парк "Леденика остават" блокирани за повече от 30 часа. В късния следобед вчера от Гражданска защита успяват да евакуират хората чрез високопроходима техника.

Видяхме каква е обстановката и преценихме, че имаме лека верижна машина с гумени вериги. Замисълът беше да стигнем до тях, като в машините бяха качени вода и храна. Но след като се отиде на място прецениха, че позволява да бъдат евакуирани и успешно ги изведохме, разказа Тодор Гоцев, началник на Гражданска защита - Враца.

Пътят за "Леденика" остава затворен. Над 4 снегопочистващи машини обработват трасето. Движението се регулира от полиция, която пропуска единствено хората от близките къщи.

Автор: Мирослава Георгиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Масларски: Има данни, че само 3% от децата се заразяват с COVID-19 в детските градини
Д-р Масларски: Има данни, че само 3% от децата се заразяват с COVID-19 в детските градини
След инцидента в село Милево: Какви са щетите
След инцидента в село Милево: Какви са щетите