НОВИНИ

Ученици в Шумен събират пластмасова смет в умни контейнери

bnt avatar logo
от БНТ
07:11, 18.03.2021
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Днес е Световният ден на рециклирането. Три училища в Шумен участват с умни контейнери, в които ще събират пластмасови бутилки за рециклиране. Което училище събере най-много пластмасова смет, ще получи награда.

Първи, които изхвърлиха бутилката от изпитата вода, бяха Борис, Алейна и Даниел. Те ще разкажат на своите съученици за интересното и цветно съоръжение за събиране на отпадъци в училище.

"За мен това е много интересно, искам да помагам някак и това ми е първата възможност", споделя Даниел.

"Аз имам голям интерес към каузите и се чувствам много щастлива да участвам", каза Алейна.

"Ще можем малко да пречистим земята, защото бутилките, които се изхвърлят, смесени с другите отпадъци, те не могат да се използват още един път и се разлагат", каза Борис.

Умните контейнери са оборудвани със сензори, които отчитат всеки постъпил метален или пластмасов отпадък.

"Като пуснем нашата бутилка, тя се отчита моментално на дисплея и се визуализира до потребителя. Съответно този сензор е достъпен и до двата кантара, имаме брояч за кенчета и за бутилки. След това имаме един сензор, който следи нивото на един контейнер", каза Денис Исметов, автор на хардуера.

Контейнерът е свързан с интернет и в създадена за целта платформа в реално може да се види кое училище колко отпадък е натрупал. Устройството ще дава и информация кога кошът е пълен, за да се опразва и пълненото да продължава с нови сили.

"Искаме да обърнем внимание към проблема с опазване на околната среда и да формираме в тях устойчиви навици за разделно събиране и всъщност и на практика да им покажем как изхвърленият отпадък действително придобива стойност", каза Петър Бодуров, фондация "Подкрепи".

"Един такъв проект би допринесъл много повече затова децата да се научат, първо да разделят отпадъците и второ, за тяхното рециклиране, което пък води до опазване на околната среда", изтъкна Албена Иванова-Неделчева, директор на СУ „Сава Доброплодни" - Шумен.

"Всяка бутилка или кенче пусната в контейнера ще бъде предаден за рециклиране и стойността от отпадъците, които събере той, ще се върне на 100 % към училището за финансиране на различни еко каузи", каза Петър Бодуров, фондация „Подкрепи".

Следващата стъпка е поставянето на умни контейнери в търговските обекти. Желанието е рециклираните отпадъци да станат суровина за 3D принтер.

Текст: Здравка Русева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мерките в Европа: Къде се затягат и къде се разхлабват
Мерките в Европа: Къде се затягат и къде се разхлабват
ИЗБОРИ 2021: Предизборните битки днес в ефира на БНТ
ИЗБОРИ 2021: Предизборните битки днес в ефира на БНТ