НОВИНИ

Бургаско семейство е в екипа на номиниран за "Оскар" късометражен филм

bnt avatar logo
от БНТ
22:30, 17.03.2021
Чете се за: 02:55 мин.
Още
Слушай новината

Силно бургаско присъствие в Холивуд. Още двама българи стигнаха до "червения килим". Освен актрисата Мария Бакалова, семейство от морския град е в екипа на номиниран за "Оскар" късометражен филм.

Д-р Илиян Иванов, който отскоро е професор по психиатрия, и неговата съпруга д-р Дана Проданова са копродуценти на късометражния филм "Дълбоко усещане". 18-минутната лента ще се бори за наградата "Оскар" в тази категория с още 4 филма.

"Ние знаехме от преди 2 месеца, че има вероятност филмът да бъде номиниран и през февруари той мина през т.нар. short list. Беше между последните 10. Ние още тогава бяхме много щастливи. То е трудно да се опише, човек се надява, но ние не сме си мислили, че това може да се случи", сподели д-р Иванов.

Филмът разказва за среднощната среща на бездомен тийнейджър с възрастен незрящ и глух мъж. Уникалното в лентата е, че наетият актьор в действителност има тези проблеми. Сюжетът е провокиран и от ситуации, с които д-р Илиян Иванов се е сблъсквал по време на работата си като психиатър.

"Най-важното послание е, че не може да се предвиди кога ще възникнат тези моменти, когато ние трябва да отвърнем на друг човек, даже непознат човек и малката помощ, която можем да окажем, има много голямо възвръщане. В нашия случай е точно така, ние помогнахме малко за създаването на този филм и това, което се връща в момента, е много повече от това, което сме очаквали", каза още той.

Д-р Илиян Иванов от 25 години живее в САЩ. Освен с медицина, усилено се занимава и с изкуство. Има реализирани и няколко изложби в сферата на живописа. Казва, че "виновник" за тази страст към изкуството е Бургас.

БНТ: Силно бургаско присъствие на "червения килим" тази година?

"То е исторически момент в историята на Бургас. Смисъл, никога досега не се е случвало. Ние стискахме палци за Мария на "Златните глобуси". Определено талантлива актриса и само ѝ желаем успех", допълни д-р Иванов.

Късометражният филм "Дълбоко усещане" вече има 15 награди по различни фестивали в България и чужбина. Скоро Оскарът може да бъде 16-ата.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина президентът на Танзания Джон Магуфули
Почина президентът на Танзания Джон Магуфули
Паднала скална маса затвори пътя между Пещера и Батак
Паднала скална маса затвори пътя между Пещера и Батак