НОВИНИ

Мария Бакалова и българската следа в историята на наградите "Оскар"

bnt avatar logo
от БНТ
06:18, 16.03.2021
Чете се за: 03:32 мин.
Още
Слушай новината

Мария Бакалова е първата номинирана българка за "Оскар". Тя ще се състезава в категория "Най-добра поддържаща роля" за участието си във филма "Борат 2". Нашата сънародничка ще се бори за престижното отличие в една категория с Аманда Сейфрид, Глен Клоуз, Оливия Колман и Ю-Джунг Юн.

Мария Бакалова пред БНТ: Научих, че съм номинирана за "Оскар" на снимачната площадка

За няколко месеца младата актриса се превърна в едно от най-харесваните лица на Холивуд.

Мария Бакалова има няколко номинации до момента - през февруари тя беше номинирана за „Златен глобус“ в категория за „Най-добра актриса във филмова комедия или мюзикъл“. Тогава тя се бори редом до звезди като Мишел Пфайфър, Аня Тейлър-Джой, Кейт Хъдсън и Розамунд Пайк. Победител в тази категория тогава стана Розамунд Пайк.

А преди броени дни Бакалова беше номинирана и за антинаградите „Златна Малинка“ в категория най-лоша екранна комбинация заедно с Рудолф Джулиани за фрапиращата сцена във филма „Борат 2“. Дали ще вземе тази награда ще разберем броени дни преди "Оскарите" на 24 април.

Саша Барън Коен: Честито, България! Мария Бакалова е биещото сърце в "Борат 2"

До момента българката успя да спечели „Изборът на критиците“ за „Най-добра актриса в поддържаща роля“. Тогава лично Орландо Блум обяви наградата на Бакалова. Там тя отново се бореше наравно с номинираните сега за "Оскар" в нейната категория.

Печели и „Най-добра актриса в поддържаща роля“ на наградите на „Националното общество на филмовите критици“, Наградата на кръга на критиците в Ню Йорк за „Най-добра поддържаща актриса“ и „Актриса в главна роля в мюзикъл или комедия“ за наградите „Сателит“.

През годините е имало и други номинирани българи за най-престижното кино отличие.

Тео Ушев два пъти се разминава с „Оскар“. Неговият филм „Сляпата Вайша“ беше номиниран в категория „Най-добър късометражен филм“. А другата му номинация беше за филма „Физика на тъгата“.

Димитър Маринов успя да развее българското знаме на сцената на "Оскарите" заради филма „Зелената книга“. Лентата тогава грабна статуетката в категория „Най-добър филм“.

А единственият български игрален филм, който достигна до краткия списък от 9 номинирани в категория „Най-добър филм“ е „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“.

На 26 април ще стане ясно дали Мария Бакалова ще стане първата българка спечелила „Оскар“. За първа година пък „Оскарите“ ще се проведат на две места - "Долби Тиатър" и "Юниън Стейшън".

Автор: Стела Илиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
149 снегорина са в готовност да почистват улици и пътища в Столична община
149 снегорина са в готовност да почистват улици и пътища в Столична община
Израел възобновява полетите с всички страни
Израел възобновява полетите с всички страни