НОВИНИ

Мария Бакалова е номинирана за „Оскар“

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
14:19, 15.03.2021
8976
Чете се за: 02:55 мин.
Култура
Слушай новината

Триумф за Мария Бакалова - българката е номинирана за "Оскар"!

24-годишната актриса беше първата обявена по време на номинациите, които следеше целия свят. Тя ще се състезава с четири прочути актриси в категорията за "Поддържаща женска роля", включително и една носителка на "Оскар".

Мария Бакалова - първата българска актриса, който успя да покори върховете на Холивуд. 24-годишната българка доказа, че е сензацията на тазгодишния сезон на наградите.

От неизвестно за масовата публика лице, тя блесна с номинации за БАФТА и "Златен глобус", а сега попадна и сред фаворитите за най-престижните филмови отличия. И макар преди ден да беше номинирана за "Златна малинка", вече има шанс да получи Оскар.

Мария Бакалова е номинирана за БАФТА

В категорията Поддържаща женска роля ще се бори с Глен Клоуз, Оливия Колман, Аманда Сейфрид и Юн Ю-джун.

Колман спечели "Оскар" преди година, а Глен Клоуз има цели 8 номинации, но никога досега не е получава заветната статуетка.

Филмът "Борат 2" получи номинации и за най-добър адаптиран сценарий, а партньорът на Бакалова - Саша Барън Коен, е сред имената в категорията "Поддържаща мъжка роля", но за "Процесът срещу Чикаго 7".

Българската актриса с отличие от "Изборът на критиците"

А иначе - "Манк" на режисьора Дейвид Финчер има 10 номинации, включително в категорията за най-добър филм и за Гари Олдман за най-добър актьор.

Останалите 7 ленти, с шанс за отличие са: "Бащата", "Земя на номади", "Процесът срещу Чикаго 7", "Момиче с потенциал", "Минари", "Юда и черният месия" и "Без звуци в живота".

Две дами написаха история - за първи път две жени са номинирани за режисура - Клои Чжао, която спечели Златен глобус за "Земя на номади" и Емералд Фенъл за "Момиче с потенциал".

93-та церемония по раздаване на наградите "Оскар" ще се проведе на 25 април. За първи път в историята си - от две места - познатия Долби туътър и историческа бивша ж.п. гара в Лос Анджелис.

Наградите на американската Академия за кинематографично изкуство бяха отложени с близо 2 месеца заради пандемията.

Мария Бакалова не взе "Златен глобус", но получи признание от Холивуд

Обявяването на номинациите може да гледате ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мария Петрова: Форматът на европейското във Варна ще е много интересен
Мария Петрова: Форматът на европейското във Варна ще е много интересен
Македонският външен министър: Без съгласието на България не може да има преговори с ЕС
Македонският външен министър: Без съгласието на България не може да има преговори с ЕС