НОВИНИ

Мария Бакалова не взе "Златен глобус", но получи признание от Холивуд

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:32, 01.03.2021 (обновена)
Чете се за: 06:20 мин.
Още
Слушай новината

След една необичайна година, светът с интерес проследи и една необичайна церемония по раздаване на наградите "Златен глобус". Българската актриса Мария Бакалова не спечели в категорията за главна женска роля, но номинацията ѝ вече Ц отреди заслужено място сред холивудските звезди.

Изненадата от факта, че Мария Бакалова не спечели "Златен глобус" не беше само у нас. Букмейкърите и кинокритиците отвъд Океана сочеха 24-годишната българка за победител в своята категория. Номинираната за най-добра актриса привлече погледите със своята ефектна червена рокля, дело на "Армани".

Мария Бакалова сподели в Инстаграм, че се вълнува от предстоящата церемония, а по-късно честити победата на своя колега Саша Барън Коен.

За "Златните глобуси" казват, че е сигурно единствено това, че винаги са пълни с изненади. Така се случи и с филма "Манк" с носителя на "Оскар" Гари Олдман. Продукцията имаше 6 номинации, но не получи нито една статуетка.

Без награда остана и Кейли Куоко, която зрителите познават от сериала "Теория за големия взрив". Актрисата смени комедията с драма и беше номинирана за сериала "Стюардесата". Може да се каже, че Куоко прие загубата с финес и чувство за хумор.

Церемония като никоя друга - за първи път в своята 78-годишна история Златните глобуси се проведоха от две места - водещите Тина Фей и Ейми Полър бяха в Лос Анджелис и Ню Йорк.

Звездите не вървяха по червения килим, а се включваха от домовете си. Някои - като Джоди Фостър, се чувстваха толкова комфортно, че бяха по пижами. Други - като спечелилия в категорията за поддържаща мъжка роля Даниел Калуя, имаха технически затруднения по време на благодарствените си речи.

В залата бяха само звездите, които обявяваха номинациите. Сред тях се открои Бен Стилър, който гордо сподели, че подобно на милиони американци, по време на пандемията е прочел книга и се е научил да готви и да пече бананов хляб. В случая - във формата на златен глобус.

Много от фаворитите останаха разочаровани. Така се случи и в категорията за най-добра актриса в комедия или мюзикъл - Мария Бакалова загуби, но триумфиралата Розамунд Пайк ѝ отдаде заслуженото:

Снимах сцена в потъваща кола, но бих го предпочела пред това да трябва да стоя в една стая с Руди Джулиани. Мария, възхищавам се на твоите колоритност, интелект и смелост!

Саша Барън Коен: Мария Бакалова беше сензацията на "Борат 2"

"Борат 2" беше отличен за най-добра филмова комедия, а Саша Барън Коен е най-добър актьор. В типичния си стил, британският комик се пошегува, че Доналд Тръмп ще оспорва тези резултати.

Този филм не би бил възможен без моя екранен партньор - свеж нов талант, изникнал от нищото и оказал се гений на комедията - говоря, разбира се, за Руди Джулиани! Та кой би могъл да предизвика повече смях с едно разкопчаване! Нашият филм беше само началото за него - Руди продължи със серия от комедии като "Боядисай косата си в друг ден". А сега сериозно - откритието, сензацията на филма беше Мария Бакалова! Тя беше невероятна! Благодаря на моя екип - те бяха възхитително смели, рискуваха да бъдат арестувани, да се заразят с Ковид, но вярваха толкова дълбоко в реализирането на този филм преди изборите, за да покажем опасността от лъжите, омразата и конспиративните теории и мощта на истината, емпатията и демокрацията!"

Останалите наградени със "Златен глобус" са драмата "Номадска земя", чиято режисьорка стана едва втората жена и първа азиатка, отличена като най-добър режисьор. Сред сериалите се откроиха две продукции на стрийминг платформата "Нетфликс" - "Короната" и "Дамски гамбит".

"Златните глобуси" може и да са ориентир за това какво да очакваме от най-престижните филмови награди - "Оскарите". Но историята помни много случаи, в които актьори без "Глобус", в последствие печелят "Оскар".

Мария Бакалова постигна огромен успех със самия факт, че беше номинирана и че Холивуд говори за нея. Съвет към нея отправи и кинокритикът проф. Божидар Манов.

"Най-важното е, ако иска да мисли за своето развитие като актриса, трябва да играе в театъра. Да извървява пътя от самотата на гримьорната през осветените аплодисменти на сцената и обратно. В гримьорната, където е чистилището на актьора. Холивуд помни много известни фойерверки... По-важното е за една талантлива актриса да намери себе си и да отстоява себе си пред предложенията, които ще получи. Това, че пред нея ще се отворят врати, е безспорно", каза кинокритикът проф. Божидар Манов.

Дали очакванията за номинация за "Оскар" на Мария Бакалова ще се оправдаят, ще разберем на 10 март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ограничават престоя и паркирането в центъра на София за 3 март
Ограничават престоя и паркирането в центъра на София за 3 март
До края на март ще има предложение за "дигитални зелени паспорти" в ЕС
До края на март ще има предложение за "дигитални зелени паспорти" в ЕС