НОВИНИ

Жителите на Обзор и близките села са "за" отделянето на града

bnt avatar logo
от БНТ
18:17, 01.03.2021
Чете се за: 02:52 мин.
Регионални
Слушай новината

Малко над 76% от жителите на Обзор и 6-те близки села са участвали в местния референдум в неделя. Резултатът вече е ясен. Близо 74% от хората са "за" отделянето на Обзор като самостоятелен общински център. Против са гласували малко над 23%.

Много от жителите на Обзор и близките села отидоха до урните с надеждата, че отделянето им от община Несебър ще реши трупани с години проблеми. Сред тях са разбитите пътища и голямото разстояние до общинския център.

"Пътуваме 40-50 километра и обратно 100 километра. Един ден губиш. Отиваш и те връщат. Ела утре", каза Владимир Георгиев от град Обзор.

Хората настояват и за повече инвестиции в Обзор, който е един от предпочитаните курорти за лятната почивка от българите.

В близките до Обзор села също има нерешени проблеми.

"Ние нямаме детска градина, нямаме училище, децата няма къде да учат. Ние затова напуснахме селото. Аз съм тук родена, тук съм омъжена, тук родих първото си дете, но нямаше детска градина и работих 40 години в Поморие", каза Димка Хрусафова от село Паницово.

"Да се направи един тласкател за запълване на водоема, за да може да има вода в цялото село наведнъж, а не на райони", каза Гроздан Тодоров от село Паницово.

В Обзор искат сами да вземат решения за бъдещето на града си. Смятат, че новата община ще бъде икономически независима, тъй като има големи приходи.

"Имаме увеличение всяка година на сградния фонд. Територията, която обхваща самата инициатива, е огромна. Имаме много ресурси, които да генерират приходи. Мисля, че ще има едно добро бъдеще, ако държавата реши да създаде една самостоятелна община", каза кметът на Обзор Христо Янев.

Според противниците на идеята за отделянето на Обзор в самостоятелна община, приходите, които внася града в местния бюджет, са много по-малко от средствата, инвестирани от Община Несебър.

Резултатът от референдума може да бъде обжалван в съда в 7-дневен срок. След това областният управител на Бургас трябва да внесе документите в Министерския съвет, който ще вземе окончателното решение.

Автор: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До края на март ще има предложение за "дигитални зелени паспорти" в ЕС
До края на март ще има предложение за "дигитални зелени паспорти" в ЕС
Пълни ресторанти и заведения в София
Пълни ресторанти и заведения в София