Румен Радев: Сътрудничеството в сферата на иновациите ще реализира инициативата "Три морета"

от БНТ
15:54, 01.03.2021
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Сътрудничеството в сферата на иновациите и научните изследвания е ключово за реализирането на целите за свързаност в областите енергетика, транспорт и дигитализация на инициативата "Три морета". Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на "Дондуков" 2 проведе среща с председателя на Държавната агенция за научни изследвания и иновации Мартин Дановски.

Обсъдена беше идеята за създаване на мрежа от агенции и органи в областта на иновациите, функциониращи на територията на държавите участнички в инициативата. По думите на президента подобна среда на сътрудничество и обмен на опит би могла да мултиплицира потенциала на страните от "Три морета" да планират, гарантират финансиране и реализират високотехнологични проекти в по-голям мащаб.

На срещата бе предложено Агенцията да съдейства и за идентифицирането на ключови национални проекти в областта на науката, образованието и иновациите, които да намерят реализация в рамките на инициативата.

По думите на българския президент засилването на този акцент на инициативата ще мотивира българските млади специалисти да развиват потенциала си в страната и едновременно с това да допринасят за визията на "Три морета" за добавена стойност и трайно повишаване на стандарта на живот в Централна и Източна Европа.

Президентът Румен Радев посочи, че събитията, съпътстващи провеждането на срещата на върха на инициативата, ще създадат възможности за привличане на сериозен инвестиционен интерес към български проекти и чрез сътрудничество с големи технологични компании.

Президентът Румен Радев допълни, че събитията, съпътстващи провеждането на срещата на върха на инициативата "Три морета", ще създадат възможности за привличане на сериозен инвестиционен интерес към български проекти и чрез сътрудничество с големи технологични компании.

Председателят на агенцията Мартин Дановски изрази принципното съгласие за намиране на ефективни начини за партньорство в рамките на Инициативата.

"България ясно е заявила амбицията си за икономически растеж, базиран на иновации и наука, а Държавната агенция за научни изследвания и иновации ще способства за синхронизиране на всички ключови български проекти в тази област, както и за идентифициране на инструменти за финансирането им", отбеляза Мартин Дановски.

С изтичането на срока на наложената от РЗИ-София карантина и направен тест за коронавирус, който е с отрицателен резултат, от днес президентът Румен Радев възобновява работните срещи в своята програма.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кабинетът за ваксинации на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" възобновява работа от утре
Кабинетът за ваксинации на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" възобновява работа от утре
Медицински сестри и санитари от Варна с флашмоб в подкрепа на протеста в София
Медицински сестри и санитари от Варна с флашмоб в подкрепа на протеста в София