НОВИНИ

Промяна на COVID-19 ограниченията в Европа

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:45, 01.03.2021
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Шест случая на "бразилския" вариант на коронавирус са засечени във Великобритания, съобщават здравните власти. Обединеното кралство въведе задължителна 10-дневна карантина в хотели, за пристигащи от 33 държави.

Бразилия е една от тези страни. От полунощ в Чехия започват проверки дали се спазват ограниченията за движение.

Чехия затяга мерките, ограничават придвижването заради COVID-19

В Словакия от 8 март става задължително носенето на респираторни маски на обществени места. От 3 март влиза в сила вечерен час. Тези решения взе правителството на извънредно заседание снощи.

От сряда в интервала от 20.00 часа вечерта до 1.00 часа след полунощ гражданите ще могат да излизат само по работа или за посещение при лекар. От 5.00 ч. сутринта до 20.00 ч. вечерта излизането от домовете ще бъде възможно за купуване на стоки от първа необходимост.

Детските градини и началните училища ще бъдат отворени само за деца, чиито родители не могат да работят дистанционно. Ако тези ограничения не дадат резултат до 21 март, правителството може да прибегне до затваряне на предприятия и граници.

Словакия - критична точка в разпространението на COVID-19 в Европа

От тази вечер департамент на френско-германската граница става зона с най-висок риск от зараза с COVID-19. Решението е на Берлин. За преминаването на границата ще се изисква отрицателен PCR или антигенен тест.

"Това означава въвеждането на най-строги мерки и почти затваряне на границата - както Германия вече направи с Австрия и Чехия. Искаме да го предотвратим за онези 16 хиляди работници в Мозел, които ежедневно пътуват, не за туризъм или поради несъществени причини, а за да работят", заяви Клеман Бон, министър по европейските въпроси на Франция.

От полунощ в Осло затварят ресторантите и магазините. Изключение се допуска за супермаркетите и аптеките. Причината е увеличаването на случаите на новия по-заразен британски вариант на коронавируса. Мерките ще бъдат в сила до 15 март.

Германия въвежда граничен контрол с Франция

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отвориха заведенията: Какви ограничения ще спазват клиентите?
Отвориха заведенията: Какви ограничения ще спазват клиентите?
Пропадащ мост откъсна няколко села от Полски Тръмбеш
Пропадащ мост откъсна няколко села от Полски Тръмбеш