НОВИНИ

Чехия затяга мерките, ограничават придвижването заради COVID-19

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
15:16, 01.03.2021 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Чехия затегна мерките срещу разпространението на коронавируса, включително със засилено полицейско присъствие за ограничаване движението в страната.

От днес всички транзитно преминаващи през Чехия трябва да представят негативен антигенен тест, направен не по-рано от 24 часа преди влизането в страната или PCR на не повече от 72 часа, съобщи българското външно министерство.

Чехия изисква негативен PCR или бърз тест от транзитно преминаващите пътници

Чехите от днес не могат да напускат градовете и районите, където живеят. Ходенето на работа става при потвърждение от работодателя. Посещение при лекар или в дадена институция е възможно само с клетвена декларация или формуляр, в който са посочени мястото, времето и крайната цел на пътуването. Пазаруване е позволено само в района на местоживеене, разхождането на куче трябва да е в радиус от 500 метра от дома.

За налагане на мерките с продължителност 3 седмици в страната са разположени 26 000 полицаи и 3 800 войници.

Полицейски проверки се провеждат от полунощ, когато мерките влязоха в сила, каза Бохумил Малашек, говорител на полицията.

Премиерът Бабиш отхвърли призиви за затваряне на индустрията. Миналата седмица Чехия отбеляза най-висок процент заболели на глава от населението в света или 11 пъти повече от Германия.

От полунощ Берлин затяга граничния контрол с френския департамент Мозел, като го обяви за зона с максимален риск от зараза. Германия ще изисква влизащите оттам да представят антигенен или ПиСиАр -тест, направен до 48 часа преди пътуването.

Германия от днес предоставя безплатни антигенни тестове за всичките си граждани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ирак се готви да посрещне папа Франциск
Ирак се готви да посрещне папа Франциск
Галин Иванов е наказан за 2 мача и глобен с 5000 лева
Галин Иванов е наказан за 2 мача и глобен с 5000 лева