Три години по-късно: Глобиха животновъда, причинил смъртта на конете в Осоговската планина

от БНТ
13:05, 01.03.2021 (обновена)
Чете се за: 02:10 мин.
Криминално
Слушай новината

Животновъдът Петър Пищалов, който преди три години изостави коне да бедстват в Осоговската планина ще бъде глобен с 4 500 лв. Това реши Окръжният съд в Кюстендил, с което отмени излязлата преди това оправдателна присъда от по-ниска инстанция.

Петър Пищалов е обвинен в жестокост за това, че през зимата на 2017-2018 година изоставя десетки коне на произвола високо в Осоговската планина, без да им осигури храна, вода, подслон и ветеринарномедицинска грижа.

Разследват собственика на премръзналите коне и за злоупотреба с евросредства

Заради студа и липсата на храна пет коня загинаха.

Останалите животни бяха спасени благодарение на намесата на доброволци и екипи на планинската спасителна служба, които ежедневно им носеха храна и вода.

При разследването на случая, прокуратурата установи, че фермерът Петър Пищалов е получил общо 9 хиляди евро субсидии от Държавен фонд "Земеделие" само за отглеждането на породата каракачански коне.

Изоставени коне умират от студ и глад в Осоговската планина

Решението на съда не подлежи на обжалване и протестиране.

„Обвиняемият е съзнавал много добре, че изоставя животните във високите части на Осоговска планина, без да им осигури при необходимост храна, вода, подслон и ветеринарномедицинска грижа. Съзнавал е също така, че им причинява продължително и повтарящи се страдания, увреждане на здравето и стрес, както и, че през зимата ги излага на температурни и неблагоприятни атмосферни влияния, които им причиняват болка, страдание, увреждане“, се казва в мотивите на въззивния състав на Окръжен съд – Кюстендил.

Прокуратурата разследва случая с мъртвите коне в Осоговската планина

Автор: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Баба Марта бързала, мартенички вързала (Снимки)
Баба Марта бързала, мартенички вързала (Снимки)
Застудяването продължава, до края на деня ще превали
Застудяването продължава, до края на деня ще превали