НОВИНИ

Осъдиха Саркози на 3 години затвор

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
16:46, 01.03.2021 (обновена)
Чете се за: 02:20 мин.
Европа
Слушай новината

Във Франция Никола Саркози беше осъден на три години лишаване от свобода.

Бившият френски президент в периода от 2007 до 2012 година беше обявен за виновен по обвинения в корупция и търговия с влияние.

За първи път в историята на Петата република бивш френски президент получава ефективна присъда лишаване от свобода. Една година затвор и две години условно постанови съдът за Никола Саркози, който има 10 дни да обжалва решението.

Съдът поясни още, че Саркози ще има възможност да поиска задържане под домашен арест с използването на електронна гривна.

Обвиненията срещу него са по така нареченото дело за "подслушване", основано на засечени разговори от 2014 година между Саркози и неговия адвокат Тиери Херцог. Според френското правосъдие бившият президент се е опитал да подкупи висш магистрат, като му е предложил престижна работа в Монако в замяна на информация за разследване срещу политическата му партия.

Адвокатът Тиери Херцог и висшият магистрат също получиха присъди от три години, с две години условно лишаване от свобода.

"Прокурорът искаше четири години лишаване от свобода. Съдът постанови три. Няма да коментирам броя на годините. Ще кажа само, че обикновените граждани имат причина да вярват, че във Франция няма двойни стандарти и съдебната система наистина е независима", каза адвокатът по граждански искове Фредерик Каноа.

"Честно казано, смятам че Франция може да съди хората по-добре в сравнение със Съединените щати", каза келнерката Наоми Галисад.

На 17 март Никола Саркози ще трябва да се яви отново в съдебната зала по друго дело - заради подозрения за нелегално финансиране на кандидатпрезидентската му кампания през 2012 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Саша Барън Коен: Мария Бакалова беше сензацията на "Борат 2"
Саша Барън Коен: Мария Бакалова беше сензацията на "Борат 2"
14-то място за българите на ски ориентирането в Естония
14-то място за българите на ски ориентирането в Естония