НОВИНИ

Висока избирателна активност на местния референдум в Обзор

bnt avatar logo
от БНТ
20:01, 28.02.2021
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Жителите на град Обзор и на 6 села решаваха на референдум дали да се отделят от община Несебър. Право на глас имаха 2114 души, като за целта бяха разкрити общо 9 секции - три в Обзор и по една във всяко от селата.

Краят на изборния ден беше сложен в 20.00 часа. 1651 души са гласували към 17.00 часа или 76% от имащите право на глас. Това означава, че референдумът е валиден.

В село Козница гласуваха на 100%, там гласовете бяха 8. В село Приселци гласуваха 90% от имащите право на вот.

Изборният ден в трите секции в Обзор и шестте в селата Баня, Приселци, Раковсково, Паницово, Козница и Емона започна в 7.00 ч. с опашки от желаещи да упражнят правото си на глас.

До допитването се стигна, защото според живеещите в Обзор дълги години проблемите им стоят нерешени.

Гроздан Тодоров от село Паницово каза: "Проблемът, това е водата, която това лято не достигаше, селото е на високо, тези, които са на ниското получават повече вода".

Димка Хрусафова от село Паницово сподели: "Тук имаме един площад, където на времето е бил мегдана на селото. Там са се провеждали хората. 13 години община Несебър не можа да го окоси, а камо ли да го благоустрои".

Един от сериозните проблеми за местните жители е лошата пътна инфраструктура, както и отдалечеността им от общинския град.

Върбина Иванова от село Раковсково каза: "Нямаме линейка да идва от Обзор. Идва от Бяла, ако няма, чак от Варна. Пътят ни е много разбит, дупки, болен човек караш, който е с кризи, това друсане се отразява. Искаме подобрения да се направят за селото".

Въпреки студеното време и епидемиологичната обстановка, хората от Обзор и шестте села изчакаха спокойно реда си пред избирателните секции, за да упражнят правото си на глас и да отговорят на въпроса "Подкрепяте ли предложението за обособяване на нова община с център град Обзор".

Текст: Силвия Русенова, Ива Георгиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
20% от ресторантьорите са във фалит след последните 3 месеца
20% от ресторантьорите са във фалит след последните 3 месеца
Ресторанти в големите градове са в очакване на първите си клиенти
Ресторанти в големите градове са в очакване на първите си клиенти