НОВИНИ

Местен референдум: Ще се отдели ли общината в Обзор от Несебър?

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:29, 24.02.2021
Чете се за: 03:25 мин.
Регионални
Слушай новината

Местен референдум ще бъде проведен тази неделя в Обзор. Жителите на града и близките 6 села ще гласуват с "Да" или "Не" - дали населените места да бъдат отделени в самостоятелна община с административен център Обзор. В момента те са към община Несебър.

Обзор е разделен на два комитета, които водят предизборна битка за съдбата на малкия морски град.

Много от жителите на Обзор от години искат да се отделят от Несебър. Те недоволстват от разбитите пътища, от административните и транспортните проблеми. Твърдят, че Община Несебър не влага достатъчно средства за развитието на Обзор.

"Градът ни от няколко години тъне в тотална разруха. В същото време улиците са в кал", каза Иван Илиев от Инициативен комитет „ЗА“ отделяне на Обзор.

От инициативния комитет „Против“ днес не застанаха пред камерата ни. Те казват, че градът ще попадне в ръцете на хора, които ще управляват според интересите си.

Обясняват, че за последните 12 години Община Несебър е отделила 36 млн. лева за развитието на Обзор, а от данъци е получила едва 16 милиона. Според кмета на Обзор, обаче, градът може да бъде икономически независим, тъй като има големи приходи.

"Хората от Обзор и съставните селища виждат бъдещето си само, ако са отделени от Община Несебър", каза кметът на град Обзор Христо Янев.

"За мен в това село от както съм тук, времето и животът е спрял в буквалния смисъл на думата. Искам някаква промяна", каза Николай Петров.

"Настройват ни един срещу друг. И не виждам бъдещето Обзор да даде по-хубави условия от тези, които са", каза Янко Радев.

Преди гласуването много хора са обезпокоени, защото близо 200 души са заличени от избирателните списъци. Сред тях е Стоян Стоянов.

"Казаха, че имало проверки, но никой не се е появил на адреса. Аз от 5 години съм в Обзор, живея в Обзор, работя в Обзор и съм с постоянен адрес", каза Стоян Стоянов.

Кметът на Несебър заяви, че комисия е определила кой да бъде заличен от избирателните писъци.

"Избирателните списъци са актуализирани. С дерегистрирани хора, които комисията е преценила, че не отговарят на тези изисквания. И то с цел да няма избирателен туризъм", каза кметът на Несебър Николай Димитров.

Тези, които искат отделянето на Обзор, твърдят, че от другия лагер са икономически обвързани с Община Несебър. Посочват Колю Бошков, който доставя горива за общинските коли в Несебър.

Колю Бошков отказа да застане пред камерата ни.

Референдумът в неделя ще бъде признат, ако 40% от имащите право на вот гласуват.

Автор: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фалстарт на делото за плажа в парк "Росенец"
Фалстарт на делото за плажа в парк "Росенец"
Борисов с предложение за водач на листа във Видин
Борисов с предложение за водач на листа във Видин