НОВИНИ

Разбиха схема за фалшифициране на български и американски лични документи в Шумен

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:40, 24.02.2021
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Фалшификатор на български и американски лични документи е задържан в Шумен от антимафиоти. Разследващите имат доказателства, че схемата е работила повече от две години и е осигурявала фалшива самоличност на хора от Близкия и Средния изток, научи "По света и у нас". Задържан е един, но се събират доказателства за мрежа от посредници в търговията с фалшиви паспорти.

От българските документи са произвеждани предимно фалшиви лични карти и удостоверения за пребиваване на граждани от трети страни. Според наши източници част от тях са пласирани на мигранти от Близкия изток, които пътуват към Западна Европа. Другите документи са американски паспорти. Интересът към тях е, защото Съединените щати имат безвизов режим с много държави.

Група антимафиоти разследват подозрения за трафик на хора, органи и наркотици, който се уговаря през интернет. Един от агентите под прикритие получава неочаквана оферта да купи фалшиви лични документи, като може да избира между американски и български паспорти. Така попадат в следите на българин, който живее в Шумен. Събират доказателства, че повече от две години заподозреният приема поръчки, изработва и продава фалшиви документи.

"След като получихме разрешение от съда се проведе една специализирана акция с участието на ГДБОП под ръководството на прокуратурата. Извърши се претърсване и изземване в това жилище, където се намериха множество вещи", заяви Невена Зартова, районен прокурор на София.

В апартамента са намерени 13 хиляди лева, биткойни, 18 карти за директно теглене на виртуални валути, няколко мобилни телефона, два лаптопа, хард диск и много снимки на американски и български документи за самоличност.

"Тепърва предстои да установим тези снимки и тези документи на практика дали са истински или не. На кои американски граждани принадлежат тези документи" допълни районният прокурор на София.

Документите са предлагани на цена от 1500 до 2000 лева и са продавани на посредници у нас. Крайните получатели на част от тях са ясни, другите се установяват.

"Всичко се е осъществявало в интернет пространството, като са използвали даркнет за комуникация между контрагентите - престъпните, които той е имал в случая и към настоящия момент имаме информация, че той е продал повече от 203 фалшиви документа за самоличност на територията на нашата страна", добави Любомир Янев, директор на ГДБОП.

Много от документите са продадени на чужди граждани, предимно от страни извън Европейския съюз. Възможно е да има още задържани и обвинени като посредници и дилъри в набирането на поръчки и доставка на фалшивите паспорти.

От началото на годината това е втори случай на разкриване на схема за производство и търговия с фалшиви лични документи. При първия беше разкрита и печатница за висококачествени фалшиви евро и долари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голфърът Тайгър Уудс катастрофира тежко, но оцеля
Голфърът Тайгър Уудс катастрофира тежко, но оцеля
Искрен Веселинов: ВМРО тръгва на изборите с амбицията да докаже, че патриотичната вълна не е спряла
Искрен Веселинов: ВМРО тръгва на изборите с амбицията да докаже, че патриотичната вълна не е спряла