НОВИНИ

Ваксините свършиха на места, връщат пациенти за други дни

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:08, 24.02.2021 (обновена)
Чете се за: 05:37 мин.
Още
Слушай новината

На петия ден от старта на масовата имунизация ваксините в няколко от имунизационните пунктове в столицата свършиха. Пациенти бяха връщани за друг ден. Засега няма яснота кога ще бъдат доставени ваксини. По данни на Столичната здравна инспекция последните два дни пунктовете не са били зареждани, но всички работят, а ваксини се предоставят след изчерпване на наличните количества. Недостиг на ваксини имаше и в Пловдив.

Нашата проверка показа, че в няколко от 43-те имунизационни пункта в столицата нямаше ваксини. Един от тях е в болница "Свети Иван Рилски", където се намираме. От болницата уточниха, че в късния следобяд са получили 50 дози, но центърът няма да работи, докато не бъдат заредени достатъчно количества.

От Столичната здравна инспекция заявиха, че в момента разполагат с 5450 ваксини. Пунктовете обаче не са зареждани последните два дни. Според инспекцията всички те следва да работят, като ваксини им се предоставят след изчерпване на наличните количества. Личните лекари в София днес са получили общо 900 ваксини.

В "Пирогов" днес имаха ваксини, но има случаи на забавено поставяне на втората доза. Има върнати хора, които ще трябва да изчакат няколко дни. Според болницата до казуса се е стигнало след като други пациенти преди тях са дошли със закъснение и за да не пропуснат прозореца за дозата, са използвани ваксините на следващите по реда.

В Пловдив желаещи за ваксинация също трябваше да обикалят пунктове - дори този в здравната инспекция нямаше налични ваксини.

За втори път Адриана идва до имунизационния пункт на болница "Св. Иван Рилски". И вторият опит да се ваксинира е неуспешен.

Пред болница Исул срещаме Ясен Иванов - току-що се е ваксинирал и очевидно има късмет.

- БНТ: Има ли достатъчно ваксини?
Ясен Иванов: Не, има само три останали. За съжаление, ние идваме от Трета градска, там казаха, че няма и днес и утре не се знае дали ще получат даже.

Малко след 13.00 часа трите ваксини вече са поставени.

От болницата потвърдиха за БНТ, че в момента има недостиг. Обикновено получават по 100 дози на ден.

Националната кардиологична болница - и тук днес имаше проблем.

Според Столичната здравна инспекция последните два дни нито един имунизационен пункт не е получил ваксини. Всички обаче работят, а ваксини се предоставят след изчерпване на количествата. В момента при тях има налични ваксини.

И в Пловдив имаше недостиг на ваксини в някои от пунктовете. Желаещите да се имунизират в РЗИ-Пловдив също бяха връщани.

"Казаха ни, че няма, аз прочетох в новините че има два кабинета, казаха че не се прави, вижте в "Пълмед" и затова дойдохме, понеделник пак отидохме, пак нямаше. Сега ние мислим да отидем през нощта, но не сме сигурни дали ще има през нощта", споделя Вера Димитрова.

В Пловдив бе открит и първият денонощен имунизационен център извън столицата. Специално оборудвани бусове скоро тръгват към отдалечени места в общините Родопи и Марица. Те ще посещават и трудноподвижни, възрастни и хронично болни хора на адреси в Пловдив след предварителна заявка.

"Това е една хладилна чанта, която е на ток в колата, поддържа необходимата температура, вади се отвътре когато вече сме готови", каза д-р Арман Кацахян от РЗИ-Бургас.

След като повече от месец в Ахтопол нямат личен лекар, защото единственият такъв се пенсионира, ваксинацията срещу COVID-19 започна с помощта на мобилни екипи от Бургас. Венцислав Стефанов отдавна чака този момент.

"За да може всички ние, които сме сирачета без лекар, да може и ние да се ползваме от медицински услуги", заяви Венцислав Стефанов, жител на Ахтопол.

Броят на поставените дози ваксини в страната от началото на имунизационната кампания наближава 150 000.

От здравното министерство напомниха, че сертификат за имунизация се получава след приложена втора доза от ваксината. До пациентското си досие има достъп всеки с електронен подпис. Ако не притежавате електронен подпис, може да поискате своя сертификат от личния си лекар или от ваксинационния пункт, в който е поставена.

Ще достави ли "Астра Зенека" обещаните ваксини за ЕС?

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илияна Йотова: Държавата трябва да превърне ИТ сектора в реален приоритет
Илияна Йотова: Държавата трябва да превърне ИТ сектора в реален приоритет
Взривове на пътя към Кръстова гора, ремонтират 11-километров участък
Взривове на пътя към Кръстова гора, ремонтират 11-километров участък