НОВИНИ

Осъдиха бивш сирийски офицер в първия процес за жестокости, извършени от режима на Асад

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:30, 24.02.2021
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Бивш офицер от сирийското разузнаване беше осъден в Германия на 4 години и половина затвор за съучастие в престъпления срещу човечеството, извършени от режима на Башар Асад. Това е първият по рода си подобен процес.

Прокуратурата в Кобленц доказа, че през 2011-а сега 44-годишният обвиняем е участвал в арестите на демонстранти в родината си. Той е знаел, че поне 30 от задържаните са били изпратени в специален обект, където са били изтезавани.

Продължава съдебният процес и срещу друг бивш сирийски офицер. Той отговаря за 58 убийства в затвор в Дамаск, известен като "Ад на Земята".

Според обвинението там са били изтезавани поне 4 хиляди опозиционни активисти. Така вторият сириец рискува доживотен затвор.

Двамата подсъдими са избягали от гражданската война в Сирия и са получили убежище в Германия. Арестувани са през 2019-а. Защитата твърди, че обвиняемите са изпълнявали заповеди под страх от наказания за неподчинение.

"Това е исторически ден за нас, сирийците и исторически ден за правосъдието в целия свят. Днешното решение изпраща ясно послание, че всеки, който не само е извършвал, но и подпомагал военни престъпления, няма да се ползва от безнаказаност", заяви Ануар ал Буни, адвокат по човешките права.

Дамаск отрича обвиненията в изтезания и ликвидиране на стотици хиляди. При сегашния процес германското обвинение се позовава на принципа за "универсална юрисдикция", прилаган при тежки престъпления. Доказателствата включват стотици фотоси, заснети от беглец, известен като Цезар. Германия разследва и десетки други бивши представители на сирийския режим.

В страната има 800 хиляди сирийци, избягали от преследвания след продемократичните вълнения в страната си през 2011-а. Конфликтът между демонстранти и силите на властта прерасна във въоръжен конфликт, в който по-късно се включи и терористичната групировка Ислямска държава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георг Георгиев: Езикът на омразата няма място в българското публично пространство
Георг Георгиев: Езикът на омразата няма място в българското публично пространство
Зелен ли е "зеленият коридор" за ваксинация във Враца?
Зелен ли е "зеленият коридор" за ваксинация във Враца?