НОВИНИ

Ще достави ли "Астра Зенека" обещаните ваксини за ЕС?

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:50, 24.02.2021
Чете се за: 01:50 мин.
По света
Слушай новината

"Астра Зенека" ще достави по-малко от договорените ваксини за Европейския съюз и за второто тримесечие на годината. Това съобщи агенция Ройтерс, а по-късно говорител на компанията опроверга съобщението и каза, че фирмата ще използва и производствените си мощности извън ЕС, за да гарантира обещаните 180 милиона дози за второто тримесечие.

Английско-шведският производител вече си навлече гнева на Брюксел и държавите, след като обяви, че значително ще намали доставките за първото тримесечие.

Утре евродепутати от две комисии в Европарламента ще изслушват изпълнителните директори на големите фармацевтични компании, сред които "Астра Зенека", "Модерна", "КюрВак" и "Джонсън и Джонсън". Очаква се те да поискат от тях стриктно изпълнение на договорите и доставки навреме.

Лидерите на държавите от ЕС също ще заседават утре видеоконферентно, за
да обсъдят процеса на ваксинация.

"Нашият приоритет остана ускоряване на темповете на ваксинация в целия Европейски съюз. Това означава скъсяване на процеса на издаване на разрешаване на ваксините, ускоряване на производството и доставките", пише в писмото до лидерите на Шарл Мишел - председател на Европейския съвет.

В навечерието на срещата премиерите на шест държави - Белгия, Дания, Латвия, Полша и Испания настояха за спешно увеличаване капацитета на производство на ваксини в Европа. Според тях съществуващите мощности трябва да бъдат адаптирани и да се изградят и нови, които да гарантират и производството на нова генерация ваксини - ефикасни срещу вариантите на коронавируса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Херо Мустафа се срещна с журналиста Димитър Кенаров
Херо Мустафа се срещна с журналиста Димитър Кенаров
Подменят близо 2 хиляди улични лампи в Пловдив
Подменят близо 2 хиляди улични лампи в Пловдив