НОВИНИ

Подменят близо 2 хиляди улични лампи в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
16:45, 24.02.2021
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Слушай новината

Близо 2 хиляди улични лампи в Пловдив ще бъдат подменени с безвъзмездна финансова помощ от Европейския съюз. Средствата са в размер на 1 127 000 лева.

Очаква се новите LED лампи, които ще бъдат поставени в районите "Централен" и "Южен", да спестяват годишно над 1 милион киловат часа енергия.

Днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова и кметът на Пловдив Здравко Димитров подписаха договор за рехабилитация и модернизация на уличното осветление в двата района. Проектът е на инженеринг. Тепърва ще се избере изпълнител, но той ще има ангажимент само за осветителните тела. Стълбовете и таблата ще са ангажимент на общината.

"Този приоритет, свързан с енергийната ефективност по отношение на уличното осветление, е не само наш национален приоритет, той е приоритет и в рамките на ЕС. Ето защо ние, в изготвения от страна на България план за възстановяване и устойчивост, който предстои да бъде одобрен от страна на Европейската комисия, сме заложили и допълнителен ресурс във връзка с този проект, който ресурс е 352 милиона лева. Така че в максимална степен българските общини да могат да се възползват, да кандидатстват отново и да можем да завършим цялостния процес по енергийна ефективност по отношение на уличното осветление в българските общини", заяви енергийният министър Теменужка Петкова.

Автор: Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще достави ли "Астра Зенека" обещаните ваксини за ЕС?
Ще достави ли "Астра Зенека" обещаните ваксини за ЕС?
Изабелла Шиникова печели в Москва
Изабелла Шиникова печели в Москва