Подменят близо 2 хиляди улични лампи в Пловдив

от БНТ
16:45, 24.02.2021
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Слушай новината

Близо 2 хиляди улични лампи в Пловдив ще бъдат подменени с безвъзмездна финансова помощ от Европейския съюз. Средствата са в размер на 1 127 000 лева.

Очаква се новите LED лампи, които ще бъдат поставени в районите "Централен" и "Южен", да спестяват годишно над 1 милион киловат часа енергия.

Днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова и кметът на Пловдив Здравко Димитров подписаха договор за рехабилитация и модернизация на уличното осветление в двата района. Проектът е на инженеринг. Тепърва ще се избере изпълнител, но той ще има ангажимент само за осветителните тела. Стълбовете и таблата ще са ангажимент на общината.

"Този приоритет, свързан с енергийната ефективност по отношение на уличното осветление, е не само наш национален приоритет, той е приоритет и в рамките на ЕС. Ето защо ние, в изготвения от страна на България план за възстановяване и устойчивост, който предстои да бъде одобрен от страна на Европейската комисия, сме заложили и допълнителен ресурс във връзка с този проект, който ресурс е 352 милиона лева. Така че в максимална степен българските общини да могат да се възползват, да кандидатстват отново и да можем да завършим цялостния процес по енергийна ефективност по отношение на уличното осветление в българските общини", заяви енергийният министър Теменужка Петкова.

Автор: Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ще достави ли "Астра Зенека" обещаните ваксини за ЕС?
Ще достави ли "Астра Зенека" обещаните ваксини за ЕС?
ПП "Републиканци за България" обяви водачите на листите за изборите
ПП "Републиканци за България" обяви водачите на листите за изборите