Обзор решава в неделя дали да се отдели от община Несебър

от БНТ
11:55, 24.02.2021
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Местен референдум ще бъде проведен тази неделя в Обзор. Живеещите там и в близките 6 села ще гласуват с "Да" или "Не" - населените места да бъдат отделени в самостоятелна община, с административен център Обзор. В момента те са към община Несебър.

Хората в Обзор са разделени на два лагера. Едните искат отделянето на града и 6-те села в самостоятелна община, а другите искат оставане в община Несебър.

За да бъде признат референдумът, трябва в допитването да участват не по-малко от 40% от хората, които имат право на глас. Повече от половината от тях трябва да са отговорили с "Да" на въпроса. След това, при положителен вот, се задейства процедурата и областният управител на Бургас трябва да внесе доклад в Министерски съвет. Това трябва да стане в двуседмичен срок. Крайното решение се взима от МС.

Тези, които искат да се отделят, изтъкват като причина лошото състояние на пътищата и липсата на средства за ремонт на пътната настилка. Местните казват още, че от община Несебър не отделят достатъчно средства за развитие на град Обзор.

От Инициативния комитет на Обзор, който е против отделянето, отказаха категорично да се срещнат с екипа на БНТ. Те изпратиха писмо до медиите, в което изразяват своите притеснения относно честността на провеждането на местния референдум.

Казват още, че през последните 12 години община Несебър е инвестирала 36 млн. лв. в развитието на град Обзор, а е получила едва 16 млн. лв. като приходи от данъци.

Автор: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мощен старт за най-добрите ни боксьори на “Странджа”
Мощен старт за най-добрите ни боксьори на “Странджа”
Диего Симеоне: Реваншът ще бъде още по-труден
Диего Симеоне: Реваншът ще бъде още по-труден