НОВИНИ

Скандал в ефир между кмет и общински съветник: Има ли злоупотреба с евросредства в район "Красно село"

bnt avatar logo
от БНТ
07:46, 24.02.2021
9228
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

В сутрешния блок на БНТ кметът на столичния район "Красно село" Росина Станиславова призна, че е получила суми по европейски проект за възрастни хора с COVID-19. Вчера тя отказваше да каже какви средства са получили заедно с екипа ѝ по европейската програма. В "Денят започва" участваше и председателят на финансовата комисия Георги Георгиев, който проверява сигнали срещу Станиславова, че тя сама е сключила договор със себе си, с което си действие е получила суми по проекта.

Възнаграждението на екипа, сред които е и Станиславова, по думите ѝ е общо малко над 41 000 лв. Тя допълни, че е предоставила информацията след искане на кмета Йорданка Фандъкова.

Скандалът се разгоря по време на вчерашното заседание на финансовата комисия на Столичния общински съвет.

Община "Красно село" е участвала в програмата "Патронажна грижа". Индикативният брой на потребителите е 230, ние сме обслужили 510 лица. Преизпълнили сме два пъти проекта. Общата стойност на проекта, по думите на Станиславова е 365000 лв.

Георгиев отговори, че тези пари са за грижи за най-уязвимите групи от обществото - за доставка на храни и лекарства по домовете. Поискал е информация колко са разходваните средства по програмата от районната община, а е получил писмо от Станиславова, в което тя му написала, че е юрист и трябва да знае, че няма основание да изисква тази информация. Тук вече е скандалът, заяви Георгиев.

Според Станиславова се прави опит за скандал чрез манипулация. По думите ѝ председателят на финансовата комисия е предоставил документи с невярно съдържание, а разходваните евросредства се контролират от наблюдаващия орган, а не от финансовата комисия в Столичната община.

Георги Георгиев каза, че е получил жалба от гражданин, която е изпратена до кмета на района с настояване за отговори. Имам право да питам как се разходват общинските пари, каза Георгиев. Опитах се да направя проверка, с думи прости - Какви пари са разходвани? Той каза още, че е поискал в 4 писма информация за разходваните средства от районния кмет.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Балтов: Прави се преразпределяне на ваксините, за да стигнат за всички
Проф. Балтов: Прави се преразпределяне на ваксините, за да стигнат за всички
47 души са се ваксинирали през нощта в Пловдив
47 души са се ваксинирали през нощта в Пловдив