Скандал в Столичната община: Присвоил ли е евросредства кметът на "Красно село"

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:12, 23.02.2021 (обновена)
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Слушай новината

Скандал със столичен районен кмет. Подозират, че кметът на столичния район Красно село е платила на себе си и служители 1/3 от парите за възрастни с COVID-19. Скандалът се разгоря по време на днешното заседание на финансовата комисия на Столичния общински съвет.

Росина Станиславова беше изслушана от комисията, но тогава отказа да съобщи дали и колко пари допълнително е получила. Пред БНТ обаче тя призна, че сумата, която е взела до момента, възлиза на 7 620 лева. Допълни, че не е подписвала договор със себе си, а е ръководител на проекта.

Сигналът срещу Росина Станиславова е, че 104 000 лева от парите по европейска програма за осигуряване на патронажна грижа са разпределени между нея и екипа й.

Пред комисията тя отказа да даде информация за парите. По-късно пред нас обаче каза, че тези средства са разпределени за рекламни материали по проекта, за предпазни средства за хората от общината, които обслужват хората в нужда, за гориво, за карти за градския транспорт.

"Ние сме изпълнили с 230 човека индикативен брой заложен потребители, ние сме обслужили 510 човека до момента. като ежедневно всеки ден доставяме храна на 200 човека и отгоре. Това е всеки ден в рамките на този бюджет.", обясни Росина Станиславова, кмет на р-н "Красно село".

"Аз попитах кмета на района да ми даде информация дали тя лично собствено е получавала възнаграждения, 4 пъти я питах с 4 различни писма, всеки отговор който получавах, все по-настойчиво се отказва да ми се даде инфо, аз съм председател на комисията по финанси и общински съветник. всеки от нас има право на тази инфо.", заяви Георги Георгиев, председател на финансовата комисия в СОС.

По време на комисията Станиславова не е дала отговор дали е получавала допълнителни възнаграждения , тъй като по думите й жалбата била фалшива - анонимна, без адрес и телефон за връзка на подателя.

Пред "По света и у нас" обаче тя заяви, че е получила пари:

"От началото на периода месец май до декември 2020 година, сумата която аз съм получила в цялост за всичките месеци е 7 620 лева, ако това са крупните суми, за които говори г-н Георгиев, ето това е крупната сума, която е получил ръководителят по този проект.", допълни Росина Станиславова, кмет на р-н "Красно село".

Спорен е и въпросът дали Станиславова е сключвала договори сама със себе си.

"Да плаща на служители, които работят е едно. Районният кмет сам да си сключва договори е нещо съвършено различно, доколкото ми е известно на мен, нито един друг районен кмет не е сключил договор сам със себе си и да си плаща допълнително.", обясни Георги Георгиев, председател на финансовата комисия в СОС.

"Аз не сключвам договор сама със себе си, аз съм ръководител на този проект. В конкретния случай по изискване на органа който е финансиращия в ЕС, ръководителите на проекта, ако са с втори трудов договор той се базира на четирите часа от основното им трудово възнаграждение. Така че, ако това е основният акцент, трябва да кажа да, и това е по правилата.", заяви Росина Станиславова, кмет на р-н "Красно село".

По време на заседанието председателят на групата на "Демократична България" в Общинския съвет Методи Лалов, от която партия е и районният кмет, заяви, че когато общински съветник пита официално, отговорите следва да са ясни и конкретни.

От финансовата комисия към СОС ще поискат информация и от другите столични райони, за да стане ясно как са били разходвани средствата по проекта.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ще се ваксинират ли работещите в заведения преди 1 март
Ще се ваксинират ли работещите в заведения преди 1 март
Приятелката на Кристиан Николов: Той пи успокоителен чай преди катастрофата
Приятелката на Кристиан Николов: Той пи успокоителен чай преди катастрофата