НОВИНИ

Скандал в Столичната община: Присвоил ли е евросредства кметът на "Красно село"

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:12, 23.02.2021 (обновена)
5913
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Слушай новината

Скандал със столичен районен кмет. Подозират, че кметът на столичния район Красно село е платила на себе си и служители 1/3 от парите за възрастни с COVID-19. Скандалът се разгоря по време на днешното заседание на финансовата комисия на Столичния общински съвет.

Росина Станиславова беше изслушана от комисията, но тогава отказа да съобщи дали и колко пари допълнително е получила. Пред БНТ обаче тя призна, че сумата, която е взела до момента, възлиза на 7 620 лева. Допълни, че не е подписвала договор със себе си, а е ръководител на проекта.

Сигналът срещу Росина Станиславова е, че 104 000 лева от парите по европейска програма за осигуряване на патронажна грижа са разпределени между нея и екипа й.

Пред комисията тя отказа да даде информация за парите. По-късно пред нас обаче каза, че тези средства са разпределени за рекламни материали по проекта, за предпазни средства за хората от общината, които обслужват хората в нужда, за гориво, за карти за градския транспорт.

"Ние сме изпълнили с 230 човека индикативен брой заложен потребители, ние сме обслужили 510 човека до момента. като ежедневно всеки ден доставяме храна на 200 човека и отгоре. Това е всеки ден в рамките на този бюджет.", обясни Росина Станиславова, кмет на р-н "Красно село".

"Аз попитах кмета на района да ми даде информация дали тя лично собствено е получавала възнаграждения, 4 пъти я питах с 4 различни писма, всеки отговор който получавах, все по-настойчиво се отказва да ми се даде инфо, аз съм председател на комисията по финанси и общински съветник. всеки от нас има право на тази инфо.", заяви Георги Георгиев, председател на финансовата комисия в СОС.

По време на комисията Станиславова не е дала отговор дали е получавала допълнителни възнаграждения , тъй като по думите й жалбата била фалшива - анонимна, без адрес и телефон за връзка на подателя.

Пред "По света и у нас" обаче тя заяви, че е получила пари:

"От началото на периода месец май до декември 2020 година, сумата която аз съм получила в цялост за всичките месеци е 7 620 лева, ако това са крупните суми, за които говори г-н Георгиев, ето това е крупната сума, която е получил ръководителят по този проект.", допълни Росина Станиславова, кмет на р-н "Красно село".

Спорен е и въпросът дали Станиславова е сключвала договори сама със себе си.

"Да плаща на служители, които работят е едно. Районният кмет сам да си сключва договори е нещо съвършено различно, доколкото ми е известно на мен, нито един друг районен кмет не е сключил договор сам със себе си и да си плаща допълнително.", обясни Георги Георгиев, председател на финансовата комисия в СОС.

"Аз не сключвам договор сама със себе си, аз съм ръководител на този проект. В конкретния случай по изискване на органа който е финансиращия в ЕС, ръководителите на проекта, ако са с втори трудов договор той се базира на четирите часа от основното им трудово възнаграждение. Така че, ако това е основният акцент, трябва да кажа да, и това е по правилата.", заяви Росина Станиславова, кмет на р-н "Красно село".

По време на заседанието председателят на групата на "Демократична България" в Общинския съвет Методи Лалов, от която партия е и районният кмет, заяви, че когато общински съветник пита официално, отговорите следва да са ясни и конкретни.

От финансовата комисия към СОС ще поискат информация и от другите столични райони, за да стане ясно как са били разходвани средствата по проекта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще се ваксинират ли работещите в заведения преди 1 март
Ще се ваксинират ли работещите в заведения преди 1 март
Приятелката на Кристиан Николов: Той пи успокоителен чай преди катастрофата
Приятелката на Кристиан Николов: Той пи успокоителен чай преди катастрофата