НОВИНИ

Чуйте марсианския вятър

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:00, 23.02.2021
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

НАСА публикува видеозапис от кацането на робота на Червената планета. Чува се и марсианския вятър. Данните са безценни за инженерите, които подобряват технологиите за изпращане на сонди на Марс.

Триминутното видео е запечатало навлизането на ровъра в марсианската атмосфера, спускането и самото приземяване. Кратерът Джезеро на Червената планета е краят на пътуване, продължило седем месеца при изминато разстояние 472 милиона километра. За първи път човечеството заснема кацане на космически кораб на Марс.

"Космическият апарат на този етап се движи с хиляда мили в час. Това е 1,75 пъти скоростта на звука", казва Ал Чен - ръководител на фазата по спускане и кацане.

Събрани са 30 гигабайта информация и 23 хиляди изображения. За запис на кацането бяха предназначени седем камери, от които сработиха шест. Опитът да се запише звук от кацането не успя, но микрофоните бяха задействани успешно на повърхността, където са уловили марсианския вятър.

"Това е микрофонът, който е част от системата за запис на кацането. Приканвам ви да затворите очи, да си представите, че сте на Марс и се вслушвате в заобикалящата ви среда", казва инженерът Дейв Груър.

Вече е вдигната навигационната мачта на ровъра, което позволи основната камера на върха ѝ да заснеме панорамни кадри. Тази седмица предстои преминаване от софтуера за кацането към софтуер, които ще позволи на марсохода да използва изследователското оборудване като ръката робот. Преходът ще отнеме четири марсиански денонощия - малко по-големи от земните.

Така вероятно роботът ще измине първите няколко метра в края на тази седмица. Огромен интерес предизвиква мини-хеликоптерът с тегло 2 килограма, който пристигна с ровъра. Първо обаче трябва да бъде намерено подходящо място за пускането на дрона. Процесът ще отнеме няколко седмици.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без фериботни връзки в Гърция заради стачка
Без фериботни връзки в Гърция заради стачка
Арда се раздели с Михаил Александров
Арда се раздели с Михаил Александров