НОВИНИ

Защо "Боинг 777" се разпадна по време на полет?

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
13:12, 23.02.2021
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Слушай новината

Умора на метала е открита при една от лопатките на турбината на авариралия самолетен двигател, който се разпадна над Денвър в събота.

Детайлът ще бъде изпратен за допълнителни изследвания в лаборатория на производителя "Прат енд Уитни".

Боингът 777 успя да се върне за аварийно кацане на летището в Денвър малко след излитане за Хонолулу. Няма пострадали сред 231 пасажери на борда.

Части от двигателя обаче се посипаха върху жилищен район на близкия град Брумфийлд.

Дъжд от самолетни отломки полетя над Денвър

Очевидци разказаха за силен взрив. Отчупили са се две лопатки на вентилаторната перка в турбината, едната, показала признаци на умора на метала, е откъснала втората, посочва следствието.

Отломки бяха открити върху футболно игрище, а предната част на корпуса на двигателя се озова в двора на частен дом.

"Боинг" излезе с препоръка за спиране от полети на всички самолети от серията 777 със същия двигател. Мярката се отнася до общо 128 машини, които трябва да преминат внимателна инспекция.

В деня на инцидента в Колорадо двигател на 30-годишен товарен "Боинг 747" се разпадна и над Нидерландия. Части от лопатките на турбината се посипаха над град Меерсен. Метално парче е било открито забито в покрив на кола. Леко пострадаха двама души, включително дете.

Спират Боинг 777 заради втори инцидент с реактивни двигатели

Самолетът, излетял от Маастрихт за Ню Йорк, успя да се приземи благополучно в Лиеж, Белгия. Съвременните самолетни двигатели аварират сравнително рядко, но разлетели се отломки може да са смъртоносни, ако проникнат в кабината, посочват експерти.

Ако причините за двата инцидента в събота се окажат еднакви с прецеденти от последните няколко години, биха възникнали въпроси към производителя и регулаторните органи. Ще стане очевидно, че не са били взети адекватни мерки за решаване на проблема.

Авариралите двигатели са пореден удар за корпорацията "Боинг" след спирането от полети на модела 737 Макс за 18 месеца заради две авиокатастрофи с общо 346 жертви.

През декември самолет 777 на "Джапан Еъруейз" беше принуден да се върне на летища Наха заради повреда на левия двигател. Машината е била на 26 години - колкото и авариралата над Денвър. През 2018 г. десният двигател на "Боинг" на "Юнайтед Еърлайнс" се повреди малко преди кацане в Хонолулу. Разследването установи, че причината е пукнатина по цялата дължина на една от лопатките на турбината.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зидан със сериозни кадрови проблеми в Италия
Зидан със сериозни кадрови проблеми в Италия
Голямо признание за вратаря на ЦСКА
Голямо признание за вратаря на ЦСКА