Младите лекари в условията на пандемия: Има шанс за развитие в България

от БНТ
09:32, 23.02.2021
Чете се за: 02:30 мин.
Още
Слушай новината

Има шанс за развитие в България. Това заявиха в "Денят започва" двама млади лекари, които вчера положиха Хипократовата клетва онлайн - д-р Златко Костадинов и д-р Кристина Петкова.

"Пандемията промени нагласите на обществото спрямо медицинските специалисти, това ни мотивира да даваме всичко от себе си. От ученическите години имам интерес към природните науки и беше съвсем естествено да се занимавам с медицина. Избрал съм да специализирам анестезиология и реанимация, времената на пандемия ми помогнаха в избора, сблъсквал съм се с тежки случаи на първа линия. Реанимацията е мястото, където се полагат грижи за най-тежко болните. 3 години съм бил болногледач в реанимация в столична болница. Нашият випуск и аз бяхме на първа линия ноември и декември. Най-трудно беше в началото, беше непредвидима обстановка", допълни д-р Златко Костадинов.

По думите му болниците трябва да са по-мотивирани да наемат млади специалисти. Според д-р Златко Костадинов липсват ясни условия и критерии за продължаване на образованието в сферата и има липса на кадри, като и на медицински специалисти.

"Отличните оценки не се постигат лесно, необходими са много усилия и труд, както и голяма помощ от учителите. Оценките и стартът не са най-определящи. Медицината не ми беше детската мечта. Започнах да специализирам онкология, работила съм като медицинска сестра. Шанс за развитие в България има, има уникални професионалисти, които искат да си предадат опита, просто трябва човек да намери точното място и правилния ментор. Не трябва да се омаловажават по време на пандемия и работата на медиците и в другите отделения, защото има значение как се пазим, дори те бяха една идея изложени на по-голям риск", добави д-р Кристина Петкова.

Как се виждат младите лекари след 10 години - вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Фейсбук ще отблокира новините за австралийските потребители
Фейсбук ще отблокира новините за австралийските потребители
Много желаещи за ваксина в село Белащица
Много желаещи за ваксина в село Белащица