Бъдещи лекари положиха Хипократова клетва онлайн

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:59, 22.02.2021
Чете се за: 03:02 мин.
Образование
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

В първата по рода си хибридна церемония за студентите по медицина - първи випуск лекари положиха Хипократовата клетва и онлайн. На официалната церемония в Аулата на Медицинския университет присъстваха пълните отличници на випуска.

В специално уеб пространство, където участваха останалите студенти, беше пресъздадена атмосферата на присъственото дипломиране. Абсолвентите тази година са общо 477, от които 215 чужденци.

А след като се заклеха, получиха и първия си съвет като лекари - "Primum non nocere" - преди всичко не вреди.

"Лекарят трябва да обича хората, трябва да вярва на пациента, той трябва непрекъснато, за да бъде добър лекар, трябва непрекъснато да тренира ума си и да не изоставя никога болния", каза деканът на Медицински факултет в МУ - София проф. д-р Димитър Буланов.

Някои от младите медици вече са го осъзнали.

"Пациентите са съкровища", каза дипломираният лекар Мария Динкова.

Бъдещи лекари положиха Хипократова клетва на нетрадиционна церемония (Снимки)

Мария е един от деветимата пълни отличници от випуск 2020. Грижи се за най-малките в Клиниката по детска анестезиология и реанимация на Пирогов. Специализант е там вече месец. Радва се, че е намерила своето място.

"Болестите не четат учебниците, колкото и да искаме някои да се прави и да стане по-добре, просто има неща, които не зависят от нас, така че да приемеш това и да продължиш напред е доста трудно", каза дипломираният лекар Мария Динкова.

По-различната церемония днес несъмнено показва едно - за лекарите на първо място е отговорността към здравето на другите.

"Опитвам се да бъда благодарна. Опитвам се да гледам през розовите очила, доколкото това е възможно, опитвам се да бъда оптимистично настроена. Знам, че ме очакват трудности, трябва да ги посрещна мотивирана", каза дипломираният лекар Станислава Георгиева.

"Това, което се е случило днес, е първата диплома, която ще получат в ръцете си. Оттам насетне има още доста труд, има още доста четене, мисля, че четенето в нашата професия е цял живот", каза ректорът на Медицинския университет в София акад. проф. д-р Лъчезар Трайков.

А тази година освен рекордните отличници Медицинският университет в София може да се гордее и с големия брой студенти доброволци, които са помагали в болниците по време на пандемията.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Затоплянето продължава и утре
Затоплянето продължава и утре
Спасиха домашно коте, изхвърлено на улицата в клетка
Спасиха домашно коте, изхвърлено на улицата в клетка