НОВИНИ

Спират Боинг 777 заради втори инцидент с реактивни двигатели

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
20:40, 22.02.2021
Чете се за: 01:55 мин.
САЩ
Слушай новината

За втори инцидент с двигател на Боинг във въздуха, съобщи Нидерландия. Части от машината са се посипали над южния град Меерсен, ранили са една жена и са причинили материални щети.

Идентична авария с двигател имаше и в небето над Денвър. От самолетната компания препоръчаха спиране на всички машини от модела 777 с подобни двигатели.

Общото между авариите в небето над нидерландския град Меерсен и американския Денвър е абревиатурата PW4000. Тя се отнася до проблемния двигател, с който са били оборудвани и двата самолета на Боинг. Този, излетял от летището в Маастрихт е бил товарен, модел 747-400. А машината, посипала отломки над Денвър, е модел 777.

И в двата случая самолетите са приземени принудително, но успешно и е избегната по-голяма трагедия. За пътниците от полет 328 на "Юнайтед Еърлайнс" остава само спомена за изживения ужас.

"Видях отломките да летят към нас, от мястото, където седях. И за миг си помислих, че не искам да знам колко лошо е това. Надявах се само да успеем да се приземим", каза Бренда Дон.

От Боинг препоръчаха на авиокомпаниите да спрат полети на някои по-стари версии на модела 777, задвижвани от PW. Поне 128 самолета трябва да останат на земята, докато тече проверката на реактивния двигател.

Европейският авиационен регулатор обяви, че е наясно с инцидентите с този двигател и очаква подробна информация за причината, за да определи какви действия ще предприеме.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
COVID-19 се отразява и на бизнеса с мартениците
COVID-19 се отразява и на бизнеса с мартениците
Борисов: Няма никаква полемика по отношение на отваряне на заведенията
Борисов: Няма никаква полемика по отношение на отваряне на заведенията