НОВИНИ

Външните министри от ЕС налагат нови санкции срещу Русия заради присъдата на Навални

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:24, 22.02.2021 (обновена)
Чете се за: 04:52 мин.
По света
Слушай новината

Министрите на външните работи от Европейския съюз взеха политическо решение за налагане на санкции срещу конкретни лица в Русия заради нарушаване на правата на човека в случая с Алексей Навални.

Отношенията между Брюксел и Москва бяха сред основните теми в дневния ред. Министрите проведоха и първа дискусия с новия държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Официално, на срещата не са обсъждани имена, но неофициално стана ясно, че санкциите ще засегнат четирима високопоставени представители на руските власти.

Това са шефът на следствената служба, главният прокурор на Русия, директорът на националната гвардия и директорът на службата за изтърпяване на наказанията.

Новите санкции ще бъдат наложени за първи път по новия европейски закон "Магнитски".

"Министрите на външните работи споделят мнението, че Русия се превръща в авторитарна държава и се отдалечава от Европа. Министрите единодушно определиха последните действия на Русия като ясен сигнал, че Москва не е заинтересована са сътрудничи с ЕС, точно обратното - търси конфронтация и прекъсване на връзките", каза Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността

Обикновено санкциите включват замразяване на сметки, забрана за пътуване в ЕС, но това ще бъде уточнено през следващите дни.

"Санкциите трябва да са насочени към конкретни хора, отговорни за сериозните нарушения на правата на човека, а не такива, от които биха пострадали обикновените руски граждани, защото те само ще засилят пропагандата срещу Европейския съюз. Основен приоритет на ЕС следва да остане борбата с дезинформацията и фалшивите новини, които създават не само разделение между държавите-членки, но и вътре в нашите общества", заяви външният ни министър Екатерина Захариева.

Българският първи дипломат призова още Звеното за стратегически комуникация на ЕСВД да бъде активно непрекъснато, а не само по време на ключови събития като изборите за Европейски парламент, съобщиха в официална информация от Външно министерство.

В подготовка на предстоящия стратегически дебат на европейските лидери през март 2021 г. министрите обмениха виждания по всички аспекти на отношенията с Москва и се обединиха около необходимостта от изработване на стратегия на ЕС за отношенията с Русия чрез укрепване на единството на съюза на основата на петте водещи принципа в политиката спрямо Русия и запазване на възможностите за ангажиране по въпроси от интерес за ЕС.

Външните министри на държавите членки на ЕС проведоха видеоконферентна среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен по-малко от месец след встъпването му в длъжност. Единодушно приветстваха решимостта на новата американска администрация за завръщане към мултилатерализма и международните партньорства и вече предприетите конкретни действия в тази насока.

"Оценяваме високо тази първа дискусия с Антъни Блинкен скоро след встъпването му в длъжност като държавен секретар на САЩ, която показва значението на трансатлантическото партньорство. Впечатлена съм от изявлението на президента Байдън, че САЩ ще бъдат водещи в света не с примера на силата си, а със силата на своя пример", заяви Захариева. Важни за нашето партньорство са и контактите между хората и в този смисъл очакваме постигане на пълна визова реципрочност между ЕС и САЩ.", допълни външният ни министър.

В рамките на "текущи въпроси" министрите потвърдиха загрижеността си от военния преврат в Мианмар и ескалацията на репресии спрямо протестиращите, като приеха Заключения на Съвета.

Остро осъдени бяха продължаващите репресии на режима в Беларус срещу журналисти, защитници на правата на човека и синдикални лидери.

Министрите потвърдиха ключовата роля на Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма за глобалната и регионалната сигурност и режима на неразпространение, като изразиха дълбока загриженост от намеренията на Техеран да преустанови прилагането на Допълнителния протокол за гаранциите на Международната агенция за атомна енергия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
COVID-19 в Занзибар - идва ли краят на екзотичните ваканции?
COVID-19 в Занзибар - идва ли краят на екзотичните ваканции?
Лични лекари в Пловдив сигнализират за липса на ваксини
Лични лекари в Пловдив сигнализират за липса на ваксини