НОВИНИ

Поставят ваксина срещу COVID-19 в седем пункта в Монтанско

bnt avatar logo
от БНТ
17:33, 22.02.2021
Чете се за: 04:40 мин.
Регионални
Слушай новината

Слаб интерес към ваксините и в Монтана. От вчера хората там могат да се ваксинират свободно в общо 7 пункта в областта.

В Монтанско ваксина срещу COVID-19 по собствено желание са си сложили над 60 души, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Имунизациите са правени на четири места в града - в кабинет в сградата на РЗИ в Монтана, в държавната болница "Д-р Стамен Илиев" и в два кабинета на МБАЛ "Свети Георги". На всичките места е използвана ваксината на "Астра Зенека".

"След комуникация с директора на РЗИ-Монтана, в събота - неделя, имаме готовност от днес да получим налични ваксини, така че всеки общопрактикуващ лекар да има възможност в кабинета си да извършва имунизация. Днес, най-късно утре, ни ще имаме възможност в нашите кабинети да извършваме имунизацията", каза Людмил Джурджов, общопрактикуващ лекар и председател на Районна колегия на БЛС Монтана и Сдружение на общопрактикуващите лекари в Монтана.

В град Монтана има 4-ри пункта за ваксиниране. В Берковица 1, а в Лом - 3. От сряда започна имунизацията и по селата в по-големите медицински центрове. Към момента в Монтана няма проблем с чакащи, т.е. няма чакащи желаещи, които да бъдат имунизирани.

"По-точно проблемът е от нежеланието или чуденето на гражданите да се имунизират. При нас основния момент към момента не е възможността за ваксиниране, а липсата на желаещи. Искам да се обърна към нашите пациенти, граждани, че единственият начин да се справим с пандемията е ваксинацията. Няма нищо страшно. Това, което го пише в разни сайтове с непроверена информация, не отговаря на истината. Нека всеки направи верния избор, а именно поставянето на ваксина", каза Людмил Джурджов.

Тодор Тодоров по професия е летец и е първият имунизиран днес в Монтана. Втората ваксина за него ще е на 2 май.

"Ваксината не е болезнена, чувствам се добре. Призовавам всички, всъщност е личен избор, това е моят, по-добре с нея, отколкото без нея", Тодор Тодоров.

Клиника "Свети Георги" Монтана е един от определените центрове за ваксинация. Това се осъществява безплатно от 9:00 до 16:00 с предварително записване.

"Ние през събота и неделя нямахме достатъчен брой желаещи, за да правим такива имунизации. Днес вече сме набрали 10 души, които могат спокойно да се ваксинират с един флакон на "Астра Зенека". Имахме запитване от още хора, но те искат да са на "Пфайзер" и "Модерна" техните ваксини, но към момента нямат право да избират ваксини пациентите", каза мениджърът на МБАЛ "Сити клиник - Свети Георги" в Монтана Владимир Минчев.

До петък записването за ваксини ставаше чрез личните лекари, които подават списъците към РЗИ и на база на тези списъци се прави заявка за флаконите.

"Така че да няма не изразходен флакон и да се изхвърлят ваксини. От събота насам вече спокойно могат да се записват и в лечебните заведения. Като ние имаме достатъчна наличност, за да отговорим на потребностите на всички, които желаят да бъдат ваксинирани. Няма да има човек, който да има желание, но да не бъде ваксиниран", каза Владимир Минчев.

Процедурата за изпълване на имунизационната манипулация е следната. Попълва се информирано съгласие за извършване на ваксината срещу COVID-19. Записват лични данни, биометрични данни и в момента на поставяне на ваксината се взимат температура, алергени, както и телефон за връзка.

В началото на март се очаква записването да е възможно и онлайн. За да се улесни логистиката, всеки, който иска да се ваксинира, ще може да се запише в електронен регистър и да посочи дали иска да се имунизира при личния лекар или в някой от пунктовете в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трудности при набирането на членове за СИК в Община Раковски
Трудности при набирането на членове за СИК в Община Раковски
41 висши училища ще приемат с резултати от държавните зрелостни изпити през 2021 г.
41 висши училища ще приемат с резултати от държавните зрелостни изпити през 2021 г.