НОВИНИ

Личните лекари се включиха във ваксинирането в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
12:27, 22.02.2021
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Личните лекари се включиха във ваксинирането в Пловдив. Повечето медици, които вече получиха нужните количества от "Астра Зенека", са от областта.

Те използваха почивните дни, за да дойдат и вземат ваксините от РЗИ-Пловдив, където течеше и масовата имунизация, за да не се образуват огромни опашки.

Здравните власти призоваха всички, които искат да се ваксинират, да се обърнат към личните си лекари и увериха, че достатъчно ваксини ще има за всички.

Има сигнал от личните лекари, че е практика в ДКЦ 1 в Пловдив обещаните им количества ваксини да не са налични в РЗИ. По този начин пропада организацията за ваксиниране на техни пациенти тази седмица, в точно определен час, определен брой ваксини, с цел да не се похабяват дози. Така поставянето на първа игла за някои от личните лекари се отлага.

"От сутринта има може би 20 нови записали се. Аз и част от колегите започнахме в петък с една малка група, в момента сме в готовност, имаме възможност да имунизираме, има хора, които чакат, доколкото разбрах е свършила ваксината и сме в очакване на доставка", заяви пред БНТ личният лекар д-р Георги Цигаровски.

Много от личните лекари са готови да ваксинират и извън работно време, за да могат повече пациенти да получат дългочаканата защита, а от РЗИ организират мобилни екипи, които да имунизират на място служителите в по-големите предприятия. Няма условие за определен брой хора, заявили желание за ваксина.

"В петъчния ден имахме 3 екипа, които извършиха имунизации в 5 предприятия на място, така наречената работа на терен, нямаше никакъв проблем. Нашето желание е тогава, когато има желаещи и е невъзможно да бъде прекъснат производственият процес в самото предприятие, служителите да бъдат имунизирани на място", допълни д-р Сийка Димчева от РЗИ-Пловдив.

И в големите фирми, както и в кабинетите на личните лекари, пациентите на този етап ще се ваксинират с "Астра Зенека". Получените количества в Пловдив на "Пфайзер", се пазят за желаещите от секционните комисии.

"Сега се оказа, че РИК не си е подал още информация за секциите кой къде ще се ваксинира, за да се разпределят по райони ваксините, за да може хората да отидат локално предполагам, не да се струпват всички пред РЗИ", каза още Димитър Ганчев, член на СИК в община Марица.

Масова имунизация ще се извършва в 23 кабинета в медицински центрове и болници в областта.

Вижте повече във видеото.

Автор: Деница Торньова



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юнайтед си върна второто място след успех над Нюкасъл
Юнайтед си върна второто място след успех над Нюкасъл
Чавдар Костов и Дий Бост получиха почивка за последния мач от квалификациите
Чавдар Костов и Дий Бост получиха почивка за последния мач от квалификациите