НОВИНИ

Специално: Д-р Хичев от кризисния щаб в САЩ - за ваксините и новите варианти на COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
12:18, 22.02.2021
Чете се за: 03:40 мин.
САЩ
Слушай новината

До момента в САЩ има разпределени около 56 милиона ваксини, между 1 и 2 млн. се правят ежедневно. Малко над 12% от населението са получили първа доза и около 5% втора доза.

Това заяви в студиото на предаването "100% будни" д-р Румен Хичев, ръководител на група в кризисния щаб за коронавируса в Министерство на здравеопазването в САЩ. Екипът му разработва препоръки за националния щаб за борба с епидемията към Белия дом.

Според д-р Хичев в началото на плана за ваксиниране в САЩ е имало закъснение заради прехода при смяна на управлението, тъй като се е наложил и преход в администрациите.

В този момент се наблюдава спад при новорегистрираните случаи. В началото на пандемията се наблюдаваше стремителен растеж - на 15 май новорегистрираните за ден са били около 26 000, на 15 юли - вече 70 000, на 15 ноември - 160 000, на 15 декември - 240 000 на ден. През януари леко се забавя темпът - новорегистрираните за ден стават 250 000, а през февруари има само 60 000 новорегистрирани.

"Надяваме се, че мерките дават резултат или има и други фактори, които не са идентифицирани и влизат в картината. Работим по всички фактори, които дават ефект. Надявам се новите варианти на вируса да не променят картината", каза още той.

Д-р Хичев допълни, че в САЩ има 7 нови варианта - чисто американски, които са извън бразилския, южноафриканския и британския.

"За щастие повечето от тези варианти не оказват директен ефект върху клиничната картина и ефикасността на ваксината. Новите варианти възникнаха предимно в страните, които пренебрегваха мерките", уточни той.

По думите му обаче mRNA ваксините покриват седемте нови варианти. По отношение на южноафриканския щам все още има въпросителни.

"Добрата новина, е тази нова технология позволява да се актуализира ваксината в рамките на седмица. Надеждите са, че дори да възникне такъв вариант, сравнително бързо ще може да се реагира и да се създаде актуализирана ваксина и да се осигури защита на хората от евентуални нови варианти", каза лекарят.

Той прогнозира, че най-вероятно ще се наложи ежегодна ваксинация от типа на противогрипните ваксини.

По думите му според последно проучване около 51% от американските граждани подкрепят ваксините и търсят начин да се ваксинират.

"За съжаление циркулират абсурдни теории, които обезкуражават хората да се ваксинират. Раздухват се страхове от странични реакции. Но, когато се погледне реалният риск, той е толкова малък, че не би трябвало да причинява такъв страх от ваксините. Ваксината при всички случаи носи само ползи, дори и за хора, които са преболедували", каза още д-р Хичев и допълни, че препоръките са при хората, които са преболедували, първата доза може да бъде единствена, тъй като тя играе реално ролята на втора.

Вижте повече във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Героите от Рига се прибират утре, Росен Барчовски с пресконференция в четвъртък
Героите от Рига се прибират утре, Росен Барчовски с пресконференция в четвъртък
Мобилен екип ваксинира две села в община Разлог
Мобилен екип ваксинира две села в община Разлог