Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Борисов: Не трябва да има разлика между големи, малки и отдалечени населени места за ваксинацията

от БНТ
10:15, 22.02.2021
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Близо 30 000 ваксини са направени през последните три дни в страната, като интересът на гражданите да се ваксинират е изключително голям. Във всички области работят ваксинационни кабинети, а от днес започват да ваксинират и общопрактикуващите лекари. Създава се организация, така че мобилни екипи да тръгнат към отдалечените населени места, където всички желаещи също да могат да се ваксинират.

Това докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на работното съвещание, което премиерът Бойко Борисов свика с представители на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и министри. Министър Ангелов посочи още, че съвместно с МВР се създава организация и за логистична подкрепа, така че ваксините лесно и бързо да достигнат до отдалечените населени места и гражданите там да могат да се ваксинират.

"Организирате екипи в най-отдалечените и най-малките населени места. Колкото има желаещи – да бъдат ваксинирани. Не трябва да има разлика между големи, малки и отдалечени населени места“, категоричен беше министър-председателят Бойко Борисов.

Къде може да се ваксинирате

Премиерът Борисов изрази благодарност към всички лекари и медицински екипи и добави, че масовото ваксиниране няма да позволи на ковид вълната да се вдига повече. Министър-председателят напомни, че всички ваксини, които се поставят в България, са одобрени от Европейската агенция по лекарствата.

"Всички ваксини са договорени от Европейската комисия, от най-добрите специалисти в Европа. Ваксините са издържали теста, където няма компромиси. Която и ваксина да се сложи, е добра“, отбеляза министър-председателят.

Зам.-председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз Николай Брънзалов изтъкна, че личните лекари са готови да се включат във ваксинационния процес.

"Осъществена е логистика за по-малките населени места, където може да имат трудности колегите, така че при нас може да започне процесът на ваксиниране, на масовата ваксинация“, заяви Брънзалов.

Председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски и директорът на "Пирогов“ Асен Балтов докладваха за процеса на ваксинация в ръководените от тях лечебни заведения. Проф. Мутафчийски докладва още, че е отчетен спад на смъртността от COVID-19. Налице е и ръст на новохоспитализираните, което обаче не надхвърля капацитета на болниците.

Проф. Балтов: Зелени коридори за желаещите да се ваксинират ще има и през следващите дни

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов докладва, че днес е получена доставка от 25 740 дози от ваксината на "Пфайзер“.

"Очакваме на 25 февруари 12 000 дози от ваксината на "Модерна“, както и до края на седмицата количества и от оксфордската ваксина, като предстои да получим потвърждение за точната дата и точните количества. Всички налични в страната дози се прилагат без да се изчаква“, добави Кирилов.

Той посочи още, че от началото на ваксинационната кампания се наблюдава много ниска честота на нежеланите лекарствени реакции, което потвърждава изцяло профила на безопасност, установен в клиничните изпитвания.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
И общинските ДКЦ-та се включват в поставянето на ваксини
И общинските ДКЦ-та се включват в поставянето на ваксини
Григор Димитров се завърна в топ 20 на света
Григор Димитров се завърна в топ 20 на света