НОВИНИ

Опашки за ваксиниране в Пловдив, над 2300 са имунизирани през уикенда

bnt avatar logo
от БНТ
08:35, 22.02.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

2334 ваксини са приложени в петък, събота и неделя. 1559 са поставени само в петъчния ден, в неделя на територията на областта са приложени 675 ваксини.

Това заяви в "Денят започва" д-р Сийка Димчева от РЗИ-Пловдив.

"За трите дни работиха имунизационни кабинети в 19 лечебни заведения, както и в РЗИ-Пловдив. Струпването на хора беше овладяно в бързи срокове, днес предстои довършване на хората, които са записани в първа фаза - медицински специалисти, фармацевти, стоматолози, първа игла имаме да прилагаме и на преподаватели от учебните заведения. През почивните дни нямаше хора, които не успяха да се ваксинират, имунизирахме всички, които бяха дошли в РЗИ-Пловдив. Раздадени са ваксини и на общопрактикуващите лекари. Нека всички, които желаят да се включат в зелената вълна, да се възползват от правото си, да се свържат с личните лекари и да се имунизират", допълни д-р Сийка Димчева.

По план продължава ваксинирането на хората и в големите предприятия в Пловдив.

"В петъчния ден имахме три екипа, които извършиха имунизации в 5 предприятия на място, така наречената работа на терен, нямаше никакъв проблем. Нашето желание е тогава, когато има желаещи и е невъзможно да бъде прекъснат производственият процес в самото предприятие, служителите ще бъдат имунизирани на място. Очакваме "Астра Зенека", ще бъде в достатъчни количества, имаме налични количества и "Пфайзер", но са предназначени за избирателните комисии. Тук логиката е, че това е ваксината с най-кратък срок между първа и втора игла", добави д-р Сийка Димчева.

По думите ѝ в петъчния ден са били имунизирани част от хората от изборния процес.

"Гражданите ще могат да избират между различните ваксини, но това няма да се случи в следващите дни. Освен в град Пловдив, местата за имунизиране извън града са Медицински център Карлово, Медицински център "Света Елисавета" в Раковски, болницата в Асеновград и болницата в Първомай", каза още д-р Сийка Димчева.

23 имунизационни пункта приемат желаещите да се ваксинират в Пловдив, всяка събота и неделя има и дежурни кабинети.

Вижте повече във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Автор: Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи випуск лекари положиха Хипократовата клетва и онлайн
Първи випуск лекари положиха Хипократовата клетва и онлайн
Акад. Петрунов: И трите ваксини създават имунитет за около 8-12 месеца
Акад. Петрунов: И трите ваксини създават имунитет за около 8-12 месеца