НОВИНИ

Отпадъци са се натрупали край свлачище до Варна

bnt avatar logo
от БНТ
07:22, 22.02.2021
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Отпадъци са превзели големи площи от свлачището край бившия ресторант “Трифон Зарезан” край Варна. Това сигнализираха зрители на БНТ. Хората се притесняват още, че в района има много разрушени от свлачището постройки, а това е предпоставка за инциденти.

В района не живеят много хора, но въпреки това са се натрупали огромни камари с отпадъци. На места те стигат дори до морския бряг и освен че загрозяват пейзажа, замърсяват природата. Петър Петков живее наблизо и често почиства част от боклуците.

“Тук се събират боклуци, събират се скитници и хора, които не се грижат за природата и се е превърнало в едно огромно сметище. От различни места, но не и от морето. Това са от летуващи, преминаващи, а също и местни хора, които живеят тук, не искат да си изкарват отпадъците до казаните с отпадъци”, разказа Петър.

От община Варна заявиха, че не е постъпвал официален сигнал за замърсяването на района. Въпреки това проверка беше направена.

“Общинските територии, които са около бившия ресторант “Трифон Зарезан”, бяха почистени. Община Варна няма ангажименти в частните терени да почиства, трудно би могло да се изпрати не само човешки ресурс, но и техниката е невъзможно да влезе там. Ние сме направили предписание на собствениците, такива каквито са изискванията на закона, да поддържат имотите си в добър външен вид и да почистват”, обясни зам.-кметът на Варна Тодор Иванов.

Полуразрушеният ресторант “Трифон Зарезан”, който е частна собственост, днес е призрачно и опасно място. Това не пречи на туристи през лятото и любители на екстремното да влизат, и да си правят селфита и дори купони.

“Някой път просто е страшно вечер, защото се събират хора, които не само че вдигат шум, консумират се алкохол и други субстанции”, каза Петър.

“Теренът около него е общински, ние в момента сме предприели мерки за обезопасяване – там ще се сложат временно ленти, на по-късен етап ще се сложат пана, за да възпрепятства свободния достъп”, допълни зам.-кметът.

При последното си посещение във Варна заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков съобщи, че е сключено споразумение с общината държавата да инвестира в пътя край “Трифон Зарезан”.

“Ще бъде сключено споразумението и ще бъде възложено цялостното укрепване на “Трифон Зарезан”. От пролетта със сигурност ще имаме действия по “Трифон Зарезан”, за да може в рамките на година-година и половина да приключим”, заяви Нанков.

Петър Петков и неговите съседи се надяват на бързи решения страна на институциите, преди да се е стигнало до сериозни инциденти.

Репортер: Деян Михайлов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на комплекс "Чайка" във Варна са недоволни от разбитите улици
Жители на комплекс "Чайка" във Варна са недоволни от разбитите улици
СЗО: Пандемията ще приключи през 2022 г.
СЗО: Пандемията ще приключи през 2022 г.