НОВИНИ

Пчеларите срещу държавата: Няма нито една мярка, която да компенсира загубите ни

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
08:00, 22.02.2021 (обновена)
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Не съм съгласна, че държавата не прави нищо, за да се решат проблемите в сектор "Пчеларство". По инициатива на пчеларите и пчеларските асоциации беше изменена Наредба 13, която е за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяния, като този процес започна още през 2019 година.

Това каза в студиото на "Денят започва" Любинка Донкова - главен експерт в Българската агенция по безопасност на храните.

"Основните промените в наредбата доведоха до значително подобряване на законодателството в сектор "Пчеларство" и със създаването на електронна платформа за оповестяване на растително-защитните мероприятия. Целта е пчеларите незабавно да бъдат предупредени при провеждането на такива мероприятия, за да предприемат мерки за предпазване на пчелните кошери", подчерта тя.

"От 8-те страници в исканията ни нищо не се случи. Необходима е база, която да установява причините за смъртността при пчелите. Пчеларите, освен че ще загубят доходите си, обществото ще загуби пчелни семейства. Очакваме да бъде покрита финансовата загуба", каза Сребрин Илиев от Националната пчеларска организация.

По думите му няма методология при установяване на причините за смъртността при пчелите, липсва и нормативна промяна. Според него смъртността е следствие на много различни фактори, а не единствено на отравяне.

В Русенско настояват пчеларството да бъде извадено от сектор "Животновъдство”

Няма мярка, която да компенсира загубите при пчеларите. Над 51% са загубите. Под 400-500 хиляди кошера ще останат, което е проблем за националната сигурност, категоричен беше Илиев.

В отговор Любинка Донкова цитира данни на земеделското министерство - за миналата година на сектор "Пчеларство" са изплатени над 13 млн. лева по различни програми.

Пчеларите остават в готовност за протестни действия.

Какво още коментираха събеседниците в предаването - вижте във видеото!

Гледайте повече от "Денят започва"





Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 1400 души са се ваксинирали в Смолянско
Над 1400 души са се ваксинирали в Смолянско
Проф. Балтов: Зелени коридори за желаещите да се ваксинират ще има и през следващите дни
Проф. Балтов: Зелени коридори за желаещите да се ваксинират ще има и през следващите дни