НОВИНИ

Проф. Балтов: Зелени коридори за желаещите да се ваксинират ще има и през следващите дни

bnt avatar logo
от БНТ
07:45, 22.02.2021
Чете се за: 02:45 мин.
Още
Слушай новината

1950 са ваксинирани в спешния център „Пирогов“ с първа доза на ваксината на „Астра Зенека“ от петък следобед до вчера вечерта. Това съобщи тази сутрин директорът на лечебното заведение проф. Асен Батов.

„Образно казано от 27 декември до този уикенд общо сме ваксинирали тук 4200 души, от които 1250 с втора доза. Говорим за различни възможности и съвсем друг мащаб. Дадохме възможност на много хора да дойдат сами и да направят своя личен информиран избор. След като бяха консултирани от нашите колеги, те си направиха своята първа доза“, посочи проф. Балтов.

Зелени коридори за желаещите да се ваксинират ще има и през следващите дни, увери той и декларира, че никой няма да бъде върнат. Ваксинирането и днес през деня ще продължи докато има хора, обеща проф. Балтов.

„Няма да се спират четирите фази. До 13.00 ч. днес в „Пирогов“ ще продължат всички, които са записани по списъци в първите четири фази, имаме готовност. След 13.00 ч. отново ще бъдат отворени зелените коридори на пет ваксинационни пункта в „Пирогов“, където да продължи, които иска да се ваксинира с ваксината на Оксфорд“, заяви проф. Балтов.

Няма данни за остри реакции при никой от ваксинираните. Имало е обаждания с оплаквания за повишена температура, което е нормална реакция, успокои той.

Вижте местата, където може да се ваксинирате

Във връзка с възможността за ваксинирането срещу COVID-19 на всички желаещи лица, без значение от фазата на Националния ваксинационен план, в която попадат, вчера министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов изпрати писмо до 28-те регионални инспекции в страната. В него той разпорежда да се създаде необходимата организация, която да даде възможност ваксини да се поставят в имунизационни пунктове, както следва:

  • Целодневно в събота и неделя;
  • В следобедните часове от понеделник до петък;
  • При необходимост - денонощно в лечебните заведения в областните градове.

Oт днес и личните лекари ще имунизират срещу COVID-19

Вижте още в прякото включване на Мая Димитрова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пчеларите срещу държавата: Няма нито една мярка, която да компенсира загубите ни
Пчеларите срещу държавата: Няма нито една мярка, която да компенсира загубите ни
В Русенско настояват пчеларството да бъде извадено от сектор "Животновъдство”
В Русенско настояват пчеларството да бъде извадено от сектор "Животновъдство”