Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

В Русенско настояват пчеларството да бъде извадено от сектор "Животновъдство”

bnt avatar logo
от БНТ
07:38, 22.02.2021
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Русенски пчелари също ще подкрепят протестните искания на колегите си в страната. Но според тях освен нерегламентираното пръскане с пестициди и високата смъртност при пчелите, има и още нерешени от години проблеми.

Медвед Мехмедов отглежда над 300 кошера в землището на русенското село Каран Върбовка. През последните години се е насочил към биопчеларството. Притеснен е как ще опази пчелите си и тази година. Според него пръсканията с продукти за растителна защита през деня трябва да се забранят.

“На земеделците пръсканията да стават нощно време, да може поне да не улавят летящата пчела, както беше законът отначало, да се пръска сутрин в 10.00 -11.00 ч. и следобедно пръскане, пчеларите нямат никаква възможност да приберат тези пчели”, заяви той.

Освен това липсват достатъчно добре оборудвани лаборатории, които да изследват меда за замърсявания.

“Единствено изследват за водно съдържание, за захариди, да няма някакви примеси, но не могат да изследват вида на меда какъв е - акация, липа, слънчоглед, букет и т.н.”, допълни Медвед.

Пчеларите настояват и да има борса за мед, за да избегнат монопола на търговците, които се занимават с изкупуването му от производителите.

“Монополът е тези, които имат цехове, казват, определят една цена и ще бъде на тази цена! Ако искаш, си продавай стоката, ако искаш не! Или казва: Нямам нужда от мед и ти сгъваш ръце! Хората, които се занимават само с пчеларство, които се изхранват, за тях проблемът е пагубен. Държавата пасува за пчеларството”, каза още Медвед.

От бранша смятат, че пчеларството трябва да бъде извадено от сектор “Животновъдство” и да бъде отделно, както е при производителите на копринена буба.

Репортер: Теодор Стамболиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Балтов: Зелени коридори за желаещите да се ваксинират ще има и през следващите дни
Проф. Балтов: Зелени коридори за желаещите да се ваксинират ще има и през следващите дни
Жители на комплекс "Чайка" във Варна са недоволни от разбитите улици
Жители на комплекс "Чайка" във Варна са недоволни от разбитите улици