НОВИНИ

Над 1400 души са се ваксинирали в Смолянско

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
08:10, 22.02.2021
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

Общо 14 са пунктовете на територията на облааст Смолян, където всеки, който желае, може да се ваксинира. Масовата имунизация стартира от събота в кабинета на РЗИ, в който приемаха свободно хора. В областта общо имунизираните са над 1400, при 345 е поставена и втора доза. Общопрактикуващите лекари също са готови да стартират имунизацията.

Д-р Снежана Бакърова от село Смилян има една от най-големите практики в региона. Освен пациентите в Смилян, обслужва и още 30 села и махали, някои от тях труднодостъпни през зимата. Все още има въпроси относно алгоритъма на имунизационния процес.

"Как ще стане доставката в малките населени места, в отдалечените места, при какви условия и как ще се съхранява, да, въпроси се задават къде точно ще се имунизират, очакваме един алгоритъм на поведение при спешни състояния, как да реагираме”, заяви д-р Бакърова.

За своята практика е категорична, че познава добре пациентите си и с помощта на кметовете по места може да създаде необходимата организация за поставянето на ваксини на желаещите.

"Не мисля, че ще имам проблеми, програмата, с която работя, ми е читава, на този етап даже вече имам готовност да започна да работя и да подавам необходимата информация, така че не мисля, че ще имам проблем, стига да се навият хората, да решат хората да се ваксинират”, допълни тя.

70 души от практиката ѝ вече са се записали в предварителния списък. А колебаещите се се опитва да убеди с личен пример.

"Когато ми зададат въпрос: Какво да правя, докторе? Аз отговарям с личен пример, казвам: ако това ще повлияе на вашето мнение, аз съм се ваксинирала, както и моят съпруг. Аз съм убедена, че това е правилното, работя във високорискова среда, с малки, възрастни пациенти и това ще ми даде малко по-голямо спокойствие при работата”, категорична беше д-р Бакърова.

Д-р Данчо Гаджалов от село Търън също е един от първите ваксинирали се медици, въпреки че е изкарал ковид инфекцията. В практиката му има предимно възрастни хора с доста придружаващи заболявания. Цели семейства вече попълват списъка му за ваксинация.

"В момента имам около 30 семейства, които семейно желаят да се запишат”, каза той.

Наблюденията му показват, че желание да се ваксинират имат предимно възрастните хора. По-младите все още проявяват недоверие.

"Моят контингент, по-възрастните хора, които обслужвам ежедневно, те имат желание да се ваксинират. Хладилна база имаме, съхранението - съгласно инструкциите, но ние ще поръчаме дози, в зависимост от поръчката на пациенти, записали се пациенти”, обясни д-р Гаджалов.

В Търън срещнахме хора на различно мнение за ваксините.

БНТ: Сега във връзка с този Ковид, вие смятате ли да се ваксинирате?

"Да, защото мисля, че е полезно и най-вече спокойствието е много важно, особено на тоя етап”, отговори Жельо Кавалов.

"Здравословно съм добре, но за в момента не, ще се въздържа за малко”, смята Фехрие Асанова.

По данни на РЗИ-Смолян към момента общият брой на ваксинираните в Смолянска област е над 1400, от които 345 със завършен ваксинационен процес.

Репортер: Величка Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акад. Петрунов: И трите ваксини създават имунитет за около 8-12 месеца
Акад. Петрунов: И трите ваксини създават имунитет за около 8-12 месеца
Пчеларите срещу държавата: Няма нито една мярка, която да компенсира загубите ни
Пчеларите срещу държавата: Няма нито една мярка, която да компенсира загубите ни