НОВИНИ

Първи випуск лекари положиха Хипократовата клетва и онлайн

bnt avatar logo
от БНТ
08:58, 22.02.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

477 млади лекари от Випуск 2020 на Медицински факултет към МУ-София са първите медици, които положиха Хипократовата клетва и онлайн, заради пандемията от COVID-19.

Церемонията започна с връчване на наградите "Златен Хипократ" на пълните отличници на випуска, които тази година са рекордно висок брой - 9 души. Тогава се заклеха и желаещите да го направят онлайн, в първата по рода си хибридна церемония, водена от ректора и декана на живо.

Вижте снимки от нетрадиционната церемония

Сега, в продължение на няколко дни, младите лекари ще полагат Хипократовата клетва при получаването дипломите си индивидуално и по график в Анатомичната аула на Медицинския факултет.

„Ръководството държи да продължи традицията за тържественост в този важен за младите лекари ден, така че, въпреки необичайните условия, да имат възможност да се почувстват празнично и да запомнят този момент. Нашият университет държи на иновациите и затова решихме да се възползваме от модерните технологии и, благодарение на техните възможности, да изпратим достойно Випуск 2020. С декана, проф. Димитър Буланов, намерихме най-разумния вариант”, сподели дни преди церемонията акад. Лъчезар Трайков, ректор на Медицински университет-София.

„Лекарската професия изисква много саможертви. Това, че традиционната церемония с няколко хиляди души в НДК няма да се състои, както е било години наред, е първата професионална саможертва на младите лекари от Випуск 2020 в началото на техния път. Така те дават пример на цялото общество”, подчерта и проф. Димитър Буланов.

Абсолвентите тази година са общо 262 българи и 215 чужденци от 29 страни, сред които Великобритания, Германия, Гърция, Италия, Република Кипър, Турция и Франция.

Атмосферата на тържественото присъствено дипломиране на всички абсолвенти заедно беше пресъздадено в специално уеб пространство. Осигурено беше директно предаване на хибридното събитие, за да могат и близките на младите лекари да го наблюдават и да са съпричастни, както повелява традицията.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасна сграда се руши в Русе
Опасна сграда се руши в Русе
Опашки за ваксиниране в Пловдив, над 2300 са имунизирани през уикенда
Опашки за ваксиниране в Пловдив, над 2300 са имунизирани през уикенда