НОВИНИ

Хора с увреждания пътуват стотици километри, за да подновят шофьорските си книжки

bnt avatar logo
от БНТ
12:33, 22.02.2021
Чете се за: 02:10 мин.
Регионални
Слушай новината

Хора с физически увреждания от цяла Североизточна България са принудени да пътуват стотици километри, за да подновят шофьорските си книжки.

Причината - в региона няма Транспортна експертна лекарска комисия, която да удостовери, че те са годни да шофират.

А без експертиза хората с увреждания не могат да подадат документите си в КАТ. Те трябва да чакат и месеци наред, за да запишат час в болниците в другите областни градове.

След прекаран детски паралич 66-годишният Желю Желев от Варна е с 80% инвалидност. Въпреки заболяването си той може да шофира. Сега е притеснен, че не може да поднови шофьорската си книжка навреме, въпреки удължения заради пандемията срок.

От 2008 година във Варна няма Транспортна лекарска експертна комисия, а за час в останалите региони се чака с месеци. В Бургас комисия има, но ще записват най-рано през март, а с пловдивската - изобщо не можел да се свърже.

Сега Желю се чуди как ще пътува до Горна Оряховица, защото през юли няма да има валидна шофьорска книжка, а заради заболяването си с влак или автобус му е непосилно. Казва, че ако в документите има дори и малка грешка, ще трябва отново да запазва час.

Желю е притеснен още как с малката си пенсия ще покрие разходите за път.

Само преди месеци с подобен казус се сблъсква и Христо Мисляков. Преодолява всички трудности, за да стигне до Бургас, но там е изправен пред ново предизвикателство - болницата не е пригодена за хора с увреждания.

От Министерството на транспорта заявиха, че вече има процедура за разкриване на филиал на Националната многопрофилна транспортна болница във Варна.

Автор: Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови сблъсъци между полиция и протестиращи в Испания: Има задържани
Нови сблъсъци между полиция и протестиращи в Испания: Има задържани
Юнайтед си върна второто място след успех над Нюкасъл
Юнайтед си върна второто място след успех над Нюкасъл