НОВИНИ

МВР ще оказва логистична подкрепа за масовата ваксинация

Николай Минков
от Николай Минков
18:02, 22.02.2021 (обновена)
Чете се за: 03:30 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Мобилни екипи тръгват към отдалечените населени места, за да може и желаещите там да се ваксинират. МВР и здравнато министерство ще организират логистичната подкрепа. Това беше решено на работното съвещание при премиера с Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и министри.

Само за 3 дни у нас са се ваксинирали близо 30 000 души, съобщи здравният министър. Във всички областни центрове работят ваксинационни кабинети, джипитата също се включват в кампанията.

"От днес в страната тръгват и мобилни екипи в отдалечените населени места. Такива екипи ще бъдат създавани на централно ниво и ще бъдат на разположение на всички кметове в местата, къдато личните лекари не могат да стигнат.", съобщи здравният министър Костадин Ангелов.

Премиерът разпореди МВР да оказва пълно съдействие.

"Терзийски, полицията пожарната гранична, в трудно достъпните райони, линейките, които са 4Х4, организирате екипи и в най-отдалечение, най-малки, 10, 5, 17, колкото има желаещи, трябва да бъдат ваксинирани. Да няма разлика между големи, малки и отдалечени населени места", категоричен е премиерът Борисов.

5 важни стъпки преди да се ваксинирате

Шефът на Агенцията по лекарствата съобщи, че днес са получени близо 26 000 дози от ваксината на "Пфайзер".

"Очакваме на 25-ти 12 хил. дози от ваксината на "Модерна", както и до кора на седмицата очакваме количества и от Оксфордскта ваксина, като предстои да получим потвържедине за точната дата и точните количества", заяви Богдан Кирилов.

"Затова тези 10 дни трябва максимум бързо всичко, които пристига веднага, в рамките на деня, на следващия ден, да се ваксинира. Аз мисля, че можем да минем по 15-20 хил. на ден, след като се включат сега и личните лекари", допълни Борисов.

Премиерът призова да се спре с деленото на ваксини по марки.

"Всички ваксини са договорени от ЕК, от най-добрите специалисти в Европа, а всички ваксини са разрешени и издържали теста", каза Борисов.

Къде може да се ваксинирате (ОБНОВЯВА СЕ)

След заседанието на Оперативния щаб, премиерът лично провери как върви имунизацията в малките населени места, като посети петричкото село Самуилово.

Ген. Мутафчийски отчете спад на смъртността от COVID-19 и ръст на новохоспитализираните, което обаче не надхвърля капацитета на болниците.

"Най-възрастиният ни ваксиниран е на 96 години, а най-младият е на 18 години, в целия спектър на възрасти, хората са абсолютно мотивирани да го направят.", подчерта ген. Мутафчийски.

Премиерът успоки, че ваксини ще има за всички.

"Зелените коридори ще продължат докато дойдат 18 милиона и половина ваксини, безплатни, който иска да получи".

Премиерът пресмета, че само днес са разпредлени 88 000 дози ваксини в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Личните лекари се включиха в масовата ваксинация у нас (ОБЗОР)
Личните лекари се включиха в масовата ваксинация у нас (ОБЗОР)
Трудности при набирането на членове за СИК в Община Раковски
Трудности при набирането на членове за СИК в Община Раковски