НОВИНИ

Трудности при набирането на членове за СИК в Община Раковски

bnt avatar logo
от БНТ
17:44, 22.02.2021 (обновена)
Чете се за: 02:20 мин.
Регионални
Слушай новината

В Пловдив районните избирателни комисии все още чакат указания как ще гласуват хората под карантина.

За трудности с набирането на членове за секционните избирателни комисии се оплакаха от община Раковски в 17 РИК. Заради съвпадането на Великден с изборния ден в общината, където е най-голямата католическа общност у нас, желаещите рязко намалели.

От местната власт са осигурили едва 90 процента от необходимите хора. Допълнително трябва да се намерят и резерви за попълване на комисиите.

"Успяхме да обезпечим голяма част от секциите с хора, които са граждани на Община Раковски, но са от съседните населени места, където Великден не се празнува. Те са съсредоточени с православно население", каза заместник-кметът на Община Раковски Венцислав Чавдаров.

"Голяма част от колегите, с които сме провеждали няколко избори, независимо парламентарни, местни, президентски, категорично отказват и хората предпочитат да са си със семействата на този ден и да празнуват", каза Веселин Делипетров, който е член на секционна избирателна комисия.

В Пловдив град няма проблеми с набиране на членове на комисиите, но все още нямат специални указания от ЦИК как да се осигури гласуване на карантинираните хора. Указанията са на здравното министерство.

"Пише само за подвижните секции и за екипите, които трябва да ходят. Трябва да са със защитни облекла. След всяко посещение на дом да бъде дезинфекцирана и урната и т.н. Но специално за отделни коридори, за друго - не", каза заместник-директорът на РЗИ-Пловдив д-р Аргир Аргиров.

"Тази хипотеза не е уредена в изборния кодекс. Уредена е единствено и само възможността за лицата с трайни увреждания", каза председателят на 16 РИК Илиян Иванов.

За да се гарантира по-голяма дистанция, Районните избирателни комисии ще бъдат разположени вместо в две, в четири на Пловдивския панаир.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР ще оказва логистична подкрепа за масовата ваксинация
МВР ще оказва логистична подкрепа за масовата ваксинация
Поставят ваксина срещу COVID-19 в седем пункта в Монтанско
Поставят ваксина срещу COVID-19 в седем пункта в Монтанско