НОВИНИ

Лични лекари в Пловдив сигнализират за липса на ваксини

bnt avatar logo
от БНТ
18:14, 22.02.2021
Чете се за: 03:05 мин.
Още
Слушай новината

Голяма част от семейните лекари в Пловдив не получиха от Регионалната здравната инспекция заявените количества ваксини.

От РЗИ увериха, че забавяне в масовата ваксинация няма да има, тъй като част от записаните пациенти вече са получили първата доза през почивните дни, когато имаше т.нар. "зелен коридор".

Учудващото е защо лекарите не са били уведомени за липсата на заявените от тях ваксини. От РЗИ отказаха коментар, но уточниха, че списъците вече са коригирани и когато има яснота по забавената доставка, те ще уведомят семейните лекари.

По искане на РЗИ, личните лекари са подали информация за броя на пациентите им, пожелали да бъдат ваксинирани. Днес обаче се оказало, че дозите не са налични.

"Отивайки да си вземем флаконите в определения час, колежката беше върната с обяснението, че ваксините са свършили", каза д-р Александър Калайджиев.

Така 30 души от груповата практика на д-р Калайджиев, няма да получат обещаната първа игла.

"Сега ще трябва да прозвъним на тези 30 човека, да им кажем, че някога евентуално ще ги имунизираме, защото не знаем кога. Казано ни е в края на седмицата отново да звъним, за да видим кога ще имаме ваксини", допълва д-р Александър Калайджиев.

От рано сутринта не спира да звъни и телефонът на д-р Цигаровски. Защото броят на пациентите, които искат да се ваксинират, се увеличава.

"Имаме възможност да имунизираме, има хора, които чакат, но доколкото разбрах е свършила ваксината и сме в очакване на доставка на ваксина", каза д-р Георги Цигаровски.

Много от личните лекари са готови да имунизират и извън работно време, за да могат повече пациенти да получат дълго чаканата защита.

5 важни стъпки преди да се ваксинирате

Докато нужните дози пристигнат при джипитата, хората ще могат да се ваксинират в специално разкритите кабинети.

Към момента масовата ваксинация е само с "Астра Зенека". Получените количества в Пловдив на "Пфайзер" се пазят за желаещите от секционните комисии. Но и тук има много неизвестни.

"Сега се оказа, че РИК не си е подал още информация за секциите кой къде ще се ваксинира за да се разпределят по райони ваксините, за да може хората да отидат локално предполагам, не да се струпват всички пред РЗИ", каза Димитър Ганчев- член на СИК в община Марица.

За да няма опашки, от РЗИ организират и мобилни екипи, които да ваксинират на място желаещите в големите предприятия.

Екип на БНТ-Пловдив

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Външните министри от ЕС налагат нови санкции срещу Русия заради присъдата на Навални
Външните министри от ЕС налагат нови санкции срещу Русия заради присъдата на Навални
Личните лекари се включиха в масовата ваксинация у нас (ОБЗОР)
Личните лекари се включиха в масовата ваксинация у нас (ОБЗОР)