НОВИНИ

Правният съветник на президента: Трябва пълно разследване на трагичния инцидент с токов удар

bnt avatar logo
от БНТ
19:02, 22.02.2021
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

"Без да се познават фактите по делото, е безсмислено да се коментира трагичният инцидент с момчето, загинало от токов удар на бул. "Гешов". Това заяви в предаването "Още от деня" съветникът на президента по правни въпроси Иванка Иванова.

"Законодателството трябва така да е ориентирано, че да не се стига до такива случаи. Трябва да има справедливо, пълно и компетентно разследване обаче по този случай", коментира Иванова.

Важна част от мотивите, с които президентът върна за ново обсъждане в НС Закона за допълнение на НПК, с който се създаваше тази специална фигура на прокурор, който да разследва главния прокурор или негов заместник, беше, че тези мотиви са породени не само от юридически съображения, но и от целесъобразност. Тези допълнения не отговарят на условията, които страната трябва да изпълнява от гледна точка на осигуряване на ефективно разследване, коментира Иванка Иванова.

По повод на факта, че последното вето на Румен Радев беше преодоляно от парламента, Иванка Иванова коментира, че вече "става въпрос за слагането на една проста морална граница".

Като човек, който от миналата година представя ветата на президента в комисиите на НС, тя подчерта, че е изумена "до каква степен там разговорът се подменя, мотивите на президента не биват обсъждани по същество. В някакви бланкетни изказвания се заявява, че те няма да бъдат взети предвид и това е проява на упорство или инат от страна на управляващото мнозинство, което е пагубно за българските граждани".

Иванова беше категорична, че България се проваля в осигуряването на ефективно разследване не само в хипотезите, когато главният прокурор е извършил престъпление, а в хипотезите, когато полицаи са извършили престъпление, лица на друга отговорна длъжност са извършили престъпление, частни лица са извършили тежки престъпления.

Иванова обясни, че с допълненията в НПК се създава една "абсурдна фигура, която не е известна в правните системи на нито една цивилизована държава, която на мен ми е известна, дори извън рамките на ЕС. Такова нещо като над главен прокурор, който да получава заплата, само за да чака главният прокурор да извърши престъпление и да се надяваме, че след това този човек ще проведе обективно разследване по него - тази идея е абсурдна."

Съветникът по правни въпроси на президента посочи още, че в момента цялата отговорност се стоваря върху държавния глава, който налага вето, а той няма законодателна инициатива.

Тя изрази мнението си, че в сегашното НС не следва да бъде внесен проект за изменение и допълнение на действащата Конституция, тъй като то многократно е демонстрирало ниски стандарти на работа в законодателния процес.

България е под наблюдение от страна на ЕС от 2006 г. и тогава главният прокурор беше съвсем различна личност. Така Иванова отговори на въпроса дали реакцията на Президентството не е насочена конкретно срещу главния прокурор Гешев.

"Някои от проблемите са толкова стари, че датират от 1947 г., когато е приет сега действащият модел на главен прокурор с абсолютна власт спрямо всички прокурори и сегашният модел на прокуратура, която има широки функции извън наказателното производство, а в същото време не носи никаква отговорност за действията си", каза в заключение тя.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Необичайно дипломиране - да положиш Хипократова клетва онлайн
Необичайно дипломиране - да положиш Хипократова клетва онлайн
Проучване на ЕК: Пакетът "Мобилност" ще увеличи значително емисии на въглероден диоксид
Проучване на ЕК: Пакетът "Мобилност" ще увеличи значително емисии на въглероден диоксид