НОВИНИ

COVID-19 в Занзибар - идва ли краят на екзотичните ваканции?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:30, 22.02.2021
7136
Чете се за: 02:52 мин.
Здраве
Слушай новината

Месеци след като в Занзибар твърдяха, че там няма COVID-19, а островът привлече хиляди туристи, президентът на Танзания призна индиректно, че вирус има. От Световната здравна организация призовават страната да съобщи реални и актуални данни за разпространението на болестта на нейна територия, включително и в островната ѝ част Занзибар.

Екзотичната държава стана желана дестинация за хора от цял свят, включително от България. Президентът твърдеше, че епидемията там е победена с молитви. За обрата в твърденията му обаче става ясно сега.

От петък Танзания трябваше да потъне в молитви за спасяване от COVID-19. Поне за това призова президентът Джон Магуфули, ден след като беше погребан вицепрезидентът на Занзибар.

Смъртта на политика накара държавника популист да призове сънародниците си да носят маски, но само местно производство и само на обществени места.

Джон Магуфули е категоричен, че строги мерки в страната няма да се налагат, защото ще победят вируса с молитви. Подобно на първата вълна.

"Единствените мерки, които видях, бяха на летището. И оттам нататък, почти не си спомням, почти не си спомням да съм видял човек с маска, освен чужденец, който беше на пазар", каза режисьорът Николай Василев.

От април Танзания не обявява случаи на зараза. Тогава президентът обяви, че е направил тестове за Ковид на различни предмети и животни - като папая, пъдпъдък - и всички са били положителни. Магафули твърди, че националната лаборатория в страната го саботира.

"Когато направихме проба за Ковид от папая, сложихме етикет Елизабет Анн, на 26 години. И резултатът излезе положителен. Това означава, че папаята е била заразена, което е пълно безумие", каза президентът на Танзания Джон Магуфули.

От 6 месеца Танзания убеждава света, че там няма COVID-19. Според официалните данни заразените в страната продължават да са 509.

"Това изобилие на руснаци, на румънци, на българи съответно и на унгарци, което за мен беше изненадващо", каза режисьорът Николай Василев.

Във Великобритания вече има забрана за пристигащи от Танзания, за да се ограничи разпространението на COVID-19.

Съединените щати предупредиха пътуващите, че в източноафриканската държава има високи нива на вируса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима сводници са в ареста след акция срещу проституцията в Пловдив
Четирима сводници са в ареста след акция срещу проституцията в Пловдив
Външните министри от ЕС налагат нови санкции срещу Русия заради присъдата на Навални
Външните министри от ЕС налагат нови санкции срещу Русия заради присъдата на Навални